Русия забрани прожекция на сръбски филм

Архив София

18-08-2012, 16:18

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Лентата на режисьора Мая Милош, която спечели първа награда на кинофестивала в Ротердам, Холандия, била с прекалено много материали с подчертано порнографско съдържание. Освен това шокиращо демонстрирала употреба на наркотици и алкохол. 

Киноманите в Русия няма да имат шанса да видят сръбския филм "Клип" на  режисьора Мая Милош. Лентата беше официално забранена за излъчване в държавата на Владимир Путин. Сръбската продукция беше заснета тази година, а на кинофестивала в Ротердам, Холандия, спечели първа награда.  

Причина за забраната на филма в Русия е фактът, че в него има прекалено много сцени, съдържащи нецензурни изрази, шокираща демонстрация на употреба на наркотици и алкохол, както и материали с подчертано порнографско съдържание. Главната героиня в "Клип" е сръбско момиче на име Ясна, което живее в дълбоката провинция.

"Това е енергичен, искрен, честен, откровен и нарушаващ всички правила филм, в който съвременните средства се използват, за да пресъздадат шокиращата картина на света. Точно тази картина съществува в главите на новите поколения, които записват живота си на камерите на мобилните си телефони", отбеляза журито на кинофестивала в Ротердам, когато присъди първата награда точно на тази лента.