Всеки трети бърз кредит за плащане на сметки

Архив София

17-08-2012, 08:16

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Отпуснатите средства достигнаха 1,95 млрд. лв.

Всеки трети бърз кредит, отпуснат през периода от април до юни, е използван за плащане на сметки, съобщи "Монитор".

Хората най-често теглели лесни заеми, за да пазаруват или за да погасят задълженията си за ток, вода, газ, горива, телефон, мобилни услуги, кабелна и интернет. Това означава, че около 33% от този вид кредити отивали за погасяване на подобни плащания.

„С бързите заеми хората стабилизират семейните си бюджети, подложени на натиск от поскъпващите стоки и услуги от първа необходимост. Повече от половината от всички бързи заеми финансират важни и спешни разходи в дома”, каза Неделчо Спасов, изпълнителен директор на „Изи Кредит”. Според него лесните кредити за плащане на битови сметки са се увеличили с 67 на сто през изминалата година.

Вторият мотив, заради който хората теглят бързи заеми, е ремонт и обзавеждане на дома. 27% от всички кредити са били изразходвани с такава цел. 9 на сто от лесните заеми са били изтеглени от българи, които искат да подпомогнат семейния си бизнес. 8% от взетите средства са били предназначени за лечение и медицински услуги Други 6% от клиентите са се изкушили да вземат лесен заем, за да отидат на почивка или за да покрият разходите по абитуриентските балове през май.

Междувременно от данните на Българската народна банка (БНБ) стана ясно, че има леко увеличение в размера на отпуснатите бързи кредити. Към края на юни те възлизат на 1,947 млрд. лв. За сравнение през същия период на миналата година са били отпуснати лесни заеми за 1,937 млрд. лв. Това означава, че на годишна база има увеличение от 0,5%. Спрямо първото тримесечие на годината обаче те намаляват с 2 на сто.

Данните на централната ни банка показват още, че домакинствата теглят повече бързи кредити от фирмите. 78 на сто от всички лесни заеми са били взети от граждани. Към края на юни техният размер достига 1,509 млрд. лв., което е с 1,3 на сто спрямо същия период на миналата година.

Фирмите са изтеглили бързи кредити за едва 391 млн. лв. към края на юни, т. е. на годишна база отпуснатите за тях средства се увеличават с 6,6%. Така делът на бизнес заемите се увеличава до 20,2 на сто от цялото предоставено финансиране.