Десет болници в страната с центрове за лъчетерапия

Архив Бургас

16-08-2012, 09:13

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова вчера, след като подписа договорите за сумите с директорите на лечебните заведения.

Центрове за лъчетерапия и отделения за ранна диагностика на рака ще бъдат открити в десет болници в страната. За тях Министерството на здравеопазването е осигурило 148 млн. лева, пише в. Монитор.

Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова вчера, след като подписа договорите за сумите с директорите на лечебните заведения. Средствата, осигурени по оперативна програма „Регионално развитие”, се предоставят на болниците безвъзмездно, уточни Атанасова. С парите ще бъдат изградени комплекси за лъчетерапия, ще бъде купена нова апаратура за тях и ще бъдат открити отделения за ранно откриване на онкологичните заболявания.  В Специализирана болница за активно лечение по онкология в София ще бъде разширен лъчетерапевтичният комплекс в клиника по лъчелечение. Предвижда се той да започне да приема пациенти през 2014 г. Ремонтът ще глътне 8,737 млн. лв.

Това е най-крупната инвестиция в болницата, откакто тя е създадена преди 60 години, отбеляза директорка й доц. Здравка Валерианова. Старият линеен ускорител се разваля твърде често, така се нарушават графиците за работа. Тежко болни, които веднага трябва да започнат курс на лъчетерапия, се налага да бъдат записвани чак за януари и февруаритъй като нямаме надеждна апаратура, разказа доц. Валерианова. Онкоспециалистът подчерта, че за новия комплекс за лъчелечение се говори от десетина години, но едва сегашното правителство предприема конкретни мерки за  изграждането му.Всяка година от ракови заболявания си отиват около 5000 човека. Със създаването на новите комплекси, центрове и отделения за борба с рака в десетте болници ще спасим не по-малко от 200 000 живота всяка година, каза още доц. Здравка Валерианова.

 Онкологичен и лъчетерапевтичен център ще бъде изграден и в Университетска болница “Св. Марина” във Варна. Договорът е на стойност 3 348 103. Общо четири линейни ускорителя ще бъдат закупени за здравните заведенията в столицата и Варна. В Александровска в София и многопрофилната “Д-р Стамен Илиев” в Монтана ще се построят и оборудват центрове за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания. За тях двете болници получават съответно 183 669 лв. и 331 261 лв.Съвършено нова, от висок клас апаратура за диагностика и лечение на раковите заболявания, сред която и скъпи томографи, ще бъдат купени още за болниците във Велико Търново, Русе, Сливен, Бургас, за университетските в Пловдив и в Плевен. След проведените търгове по програмата бяха спестени 26 млн. лева. С тях ще бъде купена допълнителна медицинска техника за болници, които имат най-остра нужда, съобщи още министър Десислава Атанасова. 

Атанасова не се отказва от сваляне на ДДС за хаповете
Ще продължа да настоявам за по-нисък налог за медикаментите, въпреки че финансовият министър Симеон Дянков засега е против. Аз съм изготвила аргументиран проект, който ще обсъдя с него, обясни вчера здравният министър Десислава Атанасова. Тя определи намаляването на
ДДС за лекарствените продукти като жизнено важно както за всички пациенти, така и за Националната здравноосигурителна каса. От 30 до 60% са поевтинели някои лечебни препарати след проверките на здравното министерство, каза още Атанасова. Тя изтъкна, че цялостната политика на Министерство на здравеопазването е насочена към намаляването на цените им. За пример министърката посочи медикамент за лечение на рак, който е струвал 1788 лева, но сега вече е поевтинял с 300. За хипертония пък има лекарства, които от 45 лева вече струват по 16.