EVN взе пари и от покойник

Архив Пловдив

16-08-2012, 15:59

Снимка:

ПловдивУтре, архив

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Починалият "забравил" да извести дружеството, че е на оня свят

EVN поиска “такса мощност” за отдавна несъществуващ обект. При това парите се търсят от …покойник. За да разкажат абсурдния казус близките потърсиха ПловдивУтре. Задължението на починалия К. Ст. от Съeденинение вече е погасено от неговите близки.

Роднините са озадачени, защото К. Ст. е покойник повече от 4години, а сградата, която той е стопанисвал, е заличена от лицето на земята преди 15 години. Става въпрос за лятното кино в град Съединение. Мястото е и исторически значимо – от там през 1885 г. тръгва четата наЧардафон Велики, за да осъществи Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Киното нарочно било построено в парка, точно там, където в миналото четата на голямоконарци е тръгнала на бунт към Пловдив и където е стоварен плененият генерал-губернатор на Източна Румелия Гаврил Кръстeвич. Несъществуващото вече лятно кино, построено на общинска земя и с пари от самооблагането на населението в града, а след 1989 г. собственост на “Кинефикация” – Пловдив, е разрушено до основи от неизвестни лица преди около 15 години, казаха от общината.

“EVN не е забелязало липсата му”, контрираха служители на електроразпределителното дружество,които настоятелно са искали 36 лева от близките на починалия. Доводите на EVN са около вината на починалия, който не успял да ги извести, че е напуснал този свят и с това попречил на компанията да заличи и без това от години несъществуващия обект от списъците си. При направената проверка установихме, че т.нар. “такса мощност” (устното основание на EVN) не е вписана в километричния фиш за плащане, който бе връчен на близките.

В бележката откриваме следното, за което дружеството вече получи парите си: “добавка зелена енергия, пренос през електропреносна мрежа, достъп до електропреносна мрежа, добавка висока ефективност на енергия, достъп до електроразпределителна мрежа, пренос по разпределителна мрежа”.

EVN обещаха да запомнят, че киното не съществува от около 15 години, че са в небитието не само електромерите му, но и тухлите на сградата. Близките на “виновния” покойник пък обещаха да го известят своевременно за вината му, за да го развеселят, а и “за да тегли отгоре по смутителите на духа му една къдрава”.