БЛС: МЗ да върне на НЗОК отпуснатите 50 милиона (снимки)

Архив Пловдив

16-08-2012, 14:17

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Уволненият шеф на ДКЦ 1 се раздели с колегите си с курбан

Министерството на здравеопазването да върне 50 милиона лева на НЗОК, които са предвидени в бюджета на касата за дейности на ведомството. За това призовава Българския лекарски съюз (БЛС).

Съсловната организация е внесла искането си в Министерски съвет. Настояваме в началото на есенната парламентарна сесия да се разгледа нашето предложение, съобщи в Пловдив заместник-председателят на УС на БЛС д-р Юлиан Йорданов.

“Има вероятност тези 50 милиона да не се използват по предназначение до края на годината. След това парите ще се прехвърлят незнайно къде. Съществува опасност да потънат някъде”, предупреди д-р Йорданов. Той смята, че е особено обезпокоителен факта за неразплатени дейности в болничната и доболничната помощ.

Зам.-шефът на съсловната лекарска организация уважи колегата си д-р Георги Кръстев, който днес раздаде курбан за здраве.

Лекарите не трябва да нагаждат своите действия към бюджета, а той трябва да се съобразява със здравния статус на хората, смята бившият управител на ДКЦ 1.

Д-р Кръстев официално се сбогува с колегите си от здравното заведение, което оглавяваше доскоро, с кратък ритуал. Ден след Голяма Богородица, той даде курбан за здраве.

Точно по обяд пред ДКЦ-то се събраха председателят на местния парламент арх. Илко Николов, заместник-председателят на УС на БЛС д-р Юлиан Йорданов, бившият кмет на район “Северен” от предходния мандат д-р Ина Филипова, приятели и пациенти на лекаря. Самият той пристигна малко след 12 ч., натоварил в багажника на джипа си два казана с обредната храна.

“Давам курбана в лично качество, за здраве на семейството ми, колегите в ДКЦ 1, техните близки и приятели, лекари и пациенти”, обясни д-р Кръстев.

Двата съда с храната бяха пренесени до залата на 4-ия етаж. Там вече се бяха събрали почти всички медици от здравното заведение, както и много пациенти на д-р Кръстев. Курбанът бе осветен с църковен обред.