Нов рекорд в цената на бензина

Парите

13-08-2012, 11:07

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Новата цена е с 1 стотинка над рекорда, поставен на 21 март 2012 г.

Цената на най-масовия бензин удари нов ценови рекорд,

съобщи Mediapool. Литър А 95 достигна до безпрецедентните досега 2.71 лв. за литър по бензиностанциите на веригата "Еко България" в неделя и се очаква днес примерът им да последват и другите вериги бензиностанции.

Причината за поскъпването е скокът при горивата на едро от рафинерията "Лукойл Нефтохим" в събота. Преди повече от месец компанията спря да публикува цените си на едро в интернет по препоръка на Комисията за защита на конкуренцията. Цената на петрола на световните борси също тръгна нагоре от средата на миналата седмица. Новата цена на най-масовия бензин е с 1 стотинка над рекорда, поставен на 21 март 2012 г., когато за една нощ големите вериги продаваха А 95 за 2.70 лв./л, но още на сутринта го намалиха. Същата нощ и дизелът скочи на 2.73 лв./л, но на сутринта бе направена корекция надолу до 2,69 лв./л.

Сега дизелът все още е по-евтин от А95 с 3 стотинки за литър.

Другите големи вериги в неделя задържаха досегашните си цени и при тях литър от А 95 се продаваше срещу 2.64- 2.68 лв. Техните прогнози обаче са, че при тях също ще има промяна и най-вероятно рано в понеделник ще сменят цените