Бременни ромки от Пазарджик щурмуват Мюнхен, искат помощи

Архив София

13-08-2012, 09:16

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Изобретатели нашенки свиват гнездо в немските паркове

Мюнхен е поредният германски град, който се изправи пред проблем с масово преселение на роми от България и Румъния, според в-к "24 часа"

Близо 2000 души са се заселили в импровизирани жилища или по парковете на града за последните две години.

Българските роми са основно от Пазарджик и Разград. "Те не знаят езика, не са изучили професия и нямат пари дори за здравна осигуровка", алармират от социалната служба "Каритас".

Повечето се регистрират като самостоятелно заети и изкарват не повече от 400 евро на месец, което далеч не стига за прехраната и наема им. Главният проблем е, че сред придошлите напоследък роми има масово бременни жени. Те смятали, че ако родят детето си в Германия, то автоматично ще стане германски гражданин и те ще имат право на социални помощи. Това обаче не е така.

Дори и родените в Германия трябва да навършат 16 г., за да могат да кандидатстват за гражданство. Заради липсата на здравна застраховка те не ходят на прегледи. Имат право на помощ само при спешен случай. Или когато раждането започне. Тогава ги карат по спешност в болница.

Благотворителни организации се опитват да намерят начин да пращат децата на тези хора на училище, където да научат немски. Никой от ромите не желаел да се върне в България или Румъния, тъй като там според разказите им животът бил още по-тежък.