ЕС към Виктор Понта: Уважавайте демокрацията

Новините

12-08-2012, 08:50

Автор:

"24 часа"

Всичко от Автора

САЩ също критикува Виктор Понта

Румъния е изоставила ангажимента си да уважава демокрацията и върховенството на закона,  се казва в писмо на шефа на Еврокомисията Жозе Барозу до румънския премиер Виктор Понта,

цитиран от "24 часа". Барозу зове правителството в Букурещ да положи всички усилия, за да се гарантира независимостта на съдиите.

Причината са твърдения за натиск и заплахи, довели до отлагането на решението на Конституционния съд за валидиране или анулиране на референдума за сваляне от власт на президента Траян Бъсеску. Допитването се състоя на 29 юли и в него участваха по-малко от необходимите 50 на сто от имащите право на глас.

Конституционният съд обаче започна да проверява списъците на гласувалите. Той е изпратил писмо до Венецианската комисия, която е консултативен орган по конституционно право към Съвета на Европа. В него се осъжда упражняваният натиск върху някои магистрати на съдебния орган в Букурещ. Барозу зове правителството да изпълни искането на Конституционния съд и да му предаде навреме списъците. САЩ също критикува Виктор Понта заради опитите му да отстрани Траян Бъсеску от президентския пост.