Метеоритен дъжд ще облее небето

Архив София

11-08-2012, 15:21

Снимка:

Ройтерс

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Максималната активност на Персеидите може да се наблюдава в нощите около 12 август.

През нощите от  11 до 13 август най-яркият метеорен дъжд за годината ще oзарява сутрешното небе със стотици падащи звезди, информира Дневник.

И това е само за начало, най-видимите планети в Слънчевата система ще се подредят в средата на зрелището.

Максималната активност на Персеидите може да се наблюдава в нощите около 12 август, когато Земята преминава през потока от отломки от кометата Суифт-Тътъл. От НАСА очакват метеорите да достигнат до сто на час.

Персеидите, чието име идва от радиалното им съзвездие, могат да се видят след 22 часа, но най-доброто време е в тъмните часове преди изгрева. Излизането от града може да увеличи падащите звезди, които можете да видите с около три пъти, тъй като градската изкуствена светлина скрива голяма част метеорите.

На 12 август намаляващата луна ще "падне" между Юпитер и Венера и така ще се оформят трите най-ярки тела в небето, пред които ще преминават падащите звезди.

Когато зрелището на Персеидите ще започне да отминава, планетите ще компенсират със свое шоу. Сърпът на Луната ще бъде на по-малко от 3 градуса от Венера, а Юпитер ще бъде над тях. Звездонаблюдателите казват,      че няма нищо по-красиво от близките срещи на трите небесни тела – нищо освен тяхната светлина и "буря" от падащи звезди.

И докато си броите падналите звезди, можете да участвате в голямо научно изследване. НАСА ще събира информацията от любителите астрономи за това колко Персеиди са видели и ще я използва,  за да изследва и моделира Персеидния поток от отломки. "Разработили сме приложение за Android iPhone, с което звездобройците ще могат да изчислят видените метеори по научен метод и да ни изпратят резултатите", каза Бил Кук от НАСА. Приложението се нарича 'Meteor Counter' и се разпространява безплатно в the Android Marketplace и Apple's App Store.

Метеорният дъжд на Персеидите е видим от близо 2000 години насам, като първите писмени свидетелства за него идват от Близкия изток. Метеорите пътуват с близо 59 км/сек и изгарят в Земната атмосфера.