Да си спомним за пророчицата Ванга

Архив Пловдив

11-08-2012, 10:13

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Днес се навършват 16 г. от смъртта на българския феномен

На 11 август 1996 г. завинаги ни напусна Ванга. Загадката за нейния феномен обаче все още занимава както учените, така и обикновените хора. А в Русия нейното име е издигнато в култ. Затова е изкушаващо да си припомним светлата памет на Пророчицата по материали именно в рускоезичната Уикипедия и в руски медии, като признание за нейните необикновени качества.

Българската ясновидка Ванга (Вангелия Пандева Гущерова, по баща Димитрова) е родена в Струмица (Османска империя) на 31 януари 1911 година в семейството на беден селянин. Името й „Вангелия” в превод от гръцки (Ευαγγελία) означава «блага вест».

Тя се е появила на този свят толкова слаба, че родителите й в продължение на два месеца не й давали име – мислели, че момиченцето няма да оживее. Но тя не само оживяла, но преминала много изпитания и станала една от най-известните личности на ХХ век.

Пророчицата Ванга несъмнено е забележителност за България. Не лесната съдба, необичайните й способности, световната известност и тълпите посетители са създали около нея много легенди и сега е трудно да се разбере къде е правдата и къде е измислицата.

В началото на Първата световна война бащата на Ванга е мобилизиран в армията. Следващата година, когато Ванга била на 4 години, умряла майка й. Момиченцето растяло в дома на съседка. Върналият се от войната баща повторно се оженил.

През 1923 година семейството на Ванга се преместило в Ново село в Македония, откъдето бил бащата. Там 12-годишната Ванга загубила зрението си, когато попаднала в ураган и вихър я отнесъл на стотици метри. Тя била намерена чак вечерта в една нива, засипана от пръст и с очи пълни с пясък. Семейството й нямало средства да я лекува и в резултат Ванга ослепяла. През 1925 година тя била изпратена в Дом за слепи в Земун, Сърбия, където прекарала три години. След смъртта на мащехата тя се върнала в бащиния дом в Струмица, за да се грижи за братята и сестрите си.

През май 1942 г. Ванга се омъжила за Димитър Гущеров. Малко преди сватбата двамата се преселили в Петрич, където впоследствие Ванга придобила широка известност. Димитър служил известно време в армията, но се пропил и през 1962 г. починал от алкохолизъм.

Ванга привлякла общественото внимание в годините на Втората световна война, когато в селищата от околността се разнесъл слух, че тя може да отгатва къде се намират изчезнали във войната хора или къде са загинали и погребани. Един от първите титуловани посетители на Ванга станал самият цар Борис ІІІ, който бил при нея на 8 април 1942 г.

Нейните необичайни способности започнали да се проявяват постепенно и непрекъснато се засилвали. С абсолютна точност Ванга посочвала къде да търсят изгубен добитък и селяниете го намирали точно там. Славата за ясновидството на Ванга бързо се разнесла в околността и към нея започнали да се стичат тълпи от хора, които търсели съвети за най-различни ситуации.

Скоро тя се прочула и като добър лечител на различни болести, като лекувала основно с лековити растения. Често изпращала болните при точно определен лекар в някой град, когото изобщо не познавала.

Така се родила легендата за Ванга. Разказват, че половин година преди смъртта на Сталин през 1953 г. тя предрекла кончината му, за което попаднала в затвора, но била освободена, след като прогнозата й се сбъднала. Нейните почитатели твърдят, че Ванга предсказала убийството на Джон Кенеди (1963 г.), през 1968 г. събитията в Чехословакия, убийството на Робърт Кенеди и изборната победа на Никсън.

Българският учен Георги Лозанов наблюдавал пророчицата повече от 25 години и регистрирал над 7000 сбъднати предсказания. Той дошъл до извода, че процентът на съвпадения е значително по-висок от случайността и достига до 80%.

Самата Ванга споделяла, че дължи способностите си на някакви невидими същества, чийто произход не можела да определи. Нейната племенница Красимира Стоянова разказва, че Ванга разговаряла с душите на умрелите.

Способностите на Ванга са признати от българското правителство и от 1967 г. тя получава статут на държавен служител със заплата 200 лева месечно, като за посещението си гражданите от социалистическите страни плащали 10 лева, а за гражданите от «западните страни» таксата била 50 долара. До тогава Ванга предсказвала на хората безплатно и приемала само подаръци.

За 55 години през дома на Ванга са преминали около един милион души. С парите от тези посещения е построен храмът «Света Параскева». Но отношенията й с църквата винаги са били обтегнати. Представители на руската православна църква считат, че тя е езичница, тъй като признавала реинкарнацията (преминаване на безсмъртната душа от едно тяло в друго). Факт е обаче, че Ванга била много религиозна и строго спазвала всички пости и тачела религиозните празници.

Пророчицата почина през 1996 г. от рак на дясната гръд, като не позволи да й направят операция. Тя пожела нейните тленни останки да бъдат погребани в двора на дома, в който е живяла, обаче фондът «Ванга» реши да я положи в двора на храма »Света Параскева».

На 5 май 2008 г. в дома на Ванга в Петрич беше открит музей, посветен на нея.

/По материали в интернет/