Връзка с интернет по телефона уличавала Чеци за убийството на Яна

Архив София

10-08-2012, 08:03

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Разпечатка показва, че той е бил в района на Борисовата градина по времето, когато момичето е умъртвено.

Разпечатка на телефона на Николай Русинов-Чеци, единствения обвиняем за смъртта на Яна Кръстева, показвала, че той е бил в района на Борисовата градина по времето, когато момичето е убито, пише в. "24 часа".

Доказателството бе коментирано от Софийския апелативен съд, който остави зад решетките Чеци. Преди седмица той бе пуснат на свобода срещу 15 000 лв. от градския съдия Мариян Марков. Според него Русинов нямал мотив да убие Яна и доказателствата срещу него били недостатъчни.
Апелативните съдии обаче направиха друг прочит на доказателствата. Според тях те не разколебават предположението, че Русинов може да е извършил престъплението, в което е обвинен. Той бе задържан в края на април, след като ДНК експертиза, направена в Австрия, доказа, че има пет негови косъма по тялото на Яна. Други два бели косъма били от неизвестни хора.

Чеци говорил по телефона си в 2 ч и 2 мин на 9 юли, показвала разпечатката на джиесема му. Три часа по-късно - в 5 ч и 10 мин и в 5 ч и 56 мин, имал две влизания в интернет чрез мобилния си телефон. По това време той е бил в района на Борисовата градина, показвала клетката на мобилния оператор.
Според заключението на медиците Яна е убита между 2 и 6 ч на 9 юли.
Според адвокат Иво Найденов обаче телефонът на Чеци нямал интернет. Колежка на Русинов свидетелствала, че служебният му джиесем е бил с интернет.
Друга нова справка, приложена по делото, е от Института по метеорология на БАН. Според нея развиделяването започвало 37 мин преди изгрева, който на 9 юли 2011 г. е настъпил в 5,57 ч.

На местопрестъплението бил намерен и много биологичен материал от Русинов, посочи съдът - сперма върху салфетка, отпечатък върху опаковка от презерватив и върху бутилка. "Има известен дефицит на доказателствата, но то е, защото липсват очевидци на престъплението", обяви съдия Алексей Трифонов.
Той допълни, че след задържането на Русинов са събрани и нови доказателства. Тъкмо обратното каза преди седмица съдия Мариян Марков. Тогава той обяви, че през последните месеци по случая не било направено нищо.
"Допълнителните доказателства подкрепят тезата на обвинението, а не на защитата", обяви съдия Трифонов.