Внимание, нова телефонна измама

Архив Пловдив

10-08-2012, 09:09

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Мошениците звънят и съобщават за злополука с техен близък, прехвърлят ги на телефон 112, жертвите обаче отново разговарят с измамниците

Телефонните измамници стават все по-изобретателни. Мошениците звънят на жертвата и съобщават за злополука с техен близък. Ако от другата страна на слушалката надделее съмнението, съветват маменият да се обади на 112. Вторият разговор се прихваща от тях и следва театър, при който бандитите се представят и за служители на спешния център. За това алармира на блога си Вени Марковски, юрист и член на управителния съвет на „Интернет общество”, цитиран от бТВ. Новата техническа хватка се прилага не само към фиксираните, но и с мобилните телефони.

Румяна Мещрович, чийто баща е пострадал при такава телефонна измама, разказва как измамниците позвънили и му казали, че тя е пострадала в катастрофа и че трябва да намери сумата от 15 хил. евро. От другата страна на телефона се представил хирург, който казал нейното име и дори предложил на възрастния човек да говори с нея.

Поисканите пари трябвало да бъдат използвани за сложна хирургическа операция и за поставянето на специални златни пирони в счупения крак на Румяна, които трябвало да се набавят от Германия. Измамниците казали на възвратния мъж да се обади на 166. Оттам версията на мошениците била потвърдена.

Схемата работи и с домашните и с мобилните телефони, каза Вени Марковски. Ако се използва телефон от по-старо поколение всички разговори могат да бъдат прихванати с подръчно устройство, което струвало около 2 500 долара.

При мобилните апарати се използва апарат, което имитира GSM клетка и препраща разговора към телефонна централа, инсталирана в обикновен компютър или лаптоп. Оттам позвъняването може да бъде прехвърлено и към страни с по-хлабаво законодателство, като например Беларус. Инвестицията и в двата случая е толкова малка, че с 1 – 2 удара се възстановява, смята Марковски.