Димитър Недков: Илия Павлов беше дълбоко нещастен човек

Архив Бургас

09-08-2012, 13:58

Автор:

Валерия Велева, списание BIOGRAPH

Всичко от Автора

"Илия смяташе за един от големите си грехове, че не е положил усилия да се образова. Беше му комплекс и бързаше да го навакса", казва писателят.

Колегите от СофияУтре.бг представят днес четвъртата част от интервюто с Димитър Недков за сп. BIOGRAPH, в което той разкрива тайните около създателя на "Мултигруп" Илия Павлов.

- Значи не е бил дорасъл за творението си?
- Няма такъв дорасъл български бизнесмен. И няма и да има. И не поради причината, че те са такива или онакива. Обяснението е просто - манталитетът на българския бизнес елит не е на висота. Ти не си наследник на компания, създадена от дядо ти, разрушена през войната, възстановена от баща ти, в която си израснал и след като са те образовали навън, да си се върнал с определен манталитет, научили са те какво е смокинг и кога се облича и най-важното - задали са ти моралните принципи, по които съществува и функционриа тази компания, не сама по себе си, а като част от обещствения механизъм. Второ, научили са те на най-важното нещо - прави така, че държавата ти да се силна, за да може да е силна и компанията ти. Това го няма никъде в България! И няма как да бъде.

- А той осъзнаваше ли, че има пропуски във възпитанието си, в образованието, в манталитета?
- Илия смяташе за един от големите си грехове, че не е положил усилия да се образова. Беше му комплекс и бързаше да го навакса. Това бе една от причините да общува с личности като Вежди Рашидов, Стефан Цанев, Дончо Цончев. Обичаше да разговаря с тях, за да може да попие. И те му даваха. В такива ситуации Илия беше като ученик. Горкият Вежди, толкова много си пати от тази близост с Илия, как ли не го наричаха. Това е една от причините, поради които го уважавам изключително много. Илия казваше: "Този човек ми дава нещо и аз искам да си говоря с него". Никога отношенията им не са били за пари. Точно тогава Илия започна да оценява, че най-скъпият диамант в света е човешкият дух. Един от големите проекти, които искаше да осъществи, и който започнахме да го подготвяме, е по времето на посещението на папа Йоан Павел Втори в България. Илия искаше да вдигне огромен православен кръст на Камен рид на Витоша, да се вижда отвсякъде! Беше започнал да заделя пари за него и се беше разпоредил да готвят проектите.

- Какви бяха отношенията му с Бойко?
- Нямаха никакви взаимоотношения. Познаваха се много добре, но никога не са имали делови контакти.

- Но по това време Борисов първо беше охранител на царя, а после - главен секретар на МВР.
- Илия смяташе Бойко за мъжкар, но не се е стигало до ситуация, в която да се налага установяването на някакви работни взаимоотношения между тях. 

- Тегне ли някаква прокоба върху тази фамилия? Бащата Павел Найденов погреба и двете си деца...
- Не бих го нарекъл прокоба, просто нещастно стечение на обстоятелствата, най-нещастното, от което най-потърпевш е бащата. Има стотици подобни драми, но понеже не са популярни личности, така и не стават известни.

- Оправдаваш ли сегашния начин на живот на Дарина Павлова? Видя ли снимките й, в които тя играе на последния си рожден ден?
- Това е много сложен въпрос и аз не мога да си позволя да бъда съдник на никого. Животът си продължава и хората го живеят според своите морални приципи и разбирания, няма как това да бъде контролирано. За мен е важно какво носи тя в сърцето си, в душата си за този човек. И съм убеден, че тя носи добри неща. Каквото и да се говори за Дарина, тя е наясно благодарение на какво, на кого, и много добре знае и как успя да стане днес това, което е. Не мога да съдя.

- А вие къде се събрахте с Илия?
- По масонска линия. Аз съм му поръчител в масонството и съм участвал в ръководенето на ритуала, в който той е посветен. След това започнахме да правим проекти - и като общи мечти, и по линия на масонството.

- Много хора питат какво правеше Павлов в настоятелството на "Св. Александър Невски"?
- Беше религиозен човек, християнин. Имаше един-единствен ангажимент лично поет пред патриарх Максим. Казваше: "Аз ще използвам всичките си връзки, цялото си влияние в тази държава, всичко ще дам, каквото трябва и на когото трябва, ще платя, за да има българската православна църква нотариален акт за катедралния си храм. Защото това е кощунство, това не е държава!". Идеята дойде от Стоян Денчев, който един ден ни каза: "Можете ли да си представите, църквата няма нотариален акт за катедралния си храм. Все едно папата да няма за Ватикана! И никой не обръща внимание в тая държава на това". Илия беше готов да плаща всякакви пари за "Св. Александър Невски".

- И до днес не са открити нито оръжието на убийството му, нито извършителят. Имаш ли обяснения за това?
- Убеден съм, че официално държавата е спряла да се занимава. Няма престъпление, което, като иска една държава да го разкрие, да не го е разкрила. Въпросът е дали иска. Знам, че никога, никога сегашният български политико-икономически елит няма да е заинтересуван от разкриването не само на убийството на Илия, но и на другите знакови убийства на прехода. И ще ти кажа защо. Аз съм свидетел на убийството на Илия Павлов, но до ден днешен никой не ме е търсил да ме пита какво съм видял. 

Цялият материал четете в СофияУтре.бг