MP3 от китайски очила става скиминг за източване на банкомати

Архив Бургас

09-08-2012, 09:42

Снимка:

ОД МРВ Бургас

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Той е с изключително малки размери и се използва за изработката на аналогов скимер от последно поколение. 

Наемат такси и теглят по 1200 лв. в час. Банкомат в столичния квартал „Дървеница”, който преди дни е бил скимиран, а картите на всички теглили от него са били блокирани.

По 1200 лева за час успяват да източат престъпниците, които обикалят столичните банкомати и теглят с клонирани дебитни или карти от чужди сметки. Това съобщиха пред „Монитор” полицаи, разследващи престъпленията с разплащателни средства. Обиколките за тегления се правели нощем, когато по-малко хора могат да видят, че „клиентът” поставя бяла пластика в банкомата.

Част от самостоятелните играчи предпочитали да се движат с таксита вместо с личните си коли. Екип на „Монитор” се срещна с таксиметров шофьор, който два пъти бил наеман от млад мъж за нощно точене. „Познавам го по физиономия, но не знам как се казва.

Идва при мен и започваме да обикаляме банкоматите. Направи ми впечатление, че ме кара да спирам пред устройствата за пари на една определена банка”, разказа бакшишът, пожелал анонимност. Клиентът носел в себе си тесте с карти. „Казваше този банкомат не дава пари, карай към друг”, спомни си още шофьорът. Накрая, когато вече сметката станала към 60 лева, водачът подканил клиента да спрат с обиколките, защото вече се притеснявал, че младежът върши нещо нередно, а бакшишът не искал да става съучастник.

Тогава клиентът платил сметката и му дал още 20 лева отгоре. Младежът работел в известна телекомуникационна компания, бил от провинцията и се оплакал, че се е хванал с тази работа, защото имал кредит.

30% ръст на плащането с карта

Когато теглите пари, бъдете нащрек за джаджи като тази в кръгчето. Тя записва информацията от магнитната лента на картата ви.

През летния сезон характерно е увеличаването на разплащанията с карти в търговските обекти и тегленето на пари от банкомат, съобщи вчера пред БТА старши мениджърът „Картови разплащания“ в търговска банка Венцислав Георгиев. Ръстът в използването на дебитни и кредитни карти води след себе си и до увеличение в измамите, посочи още експертът.  

Ако откраднатата чрез скимиращо устройство сума от дебитната или кредитната карта е под 300 лв. пострадалият може да не получи обезщетение. Това обясни пред „Монитор” Игнат Арсенов, адвокат в Европейския потребителски център.

 Причината е, че банките осигуряват праг на защита, който е до тази сума. Ако откраднатите пари са например 500 лв., финансовата институция ще възстанови разликата, т. е. 200 лв. „Това е въведено, за да да проявява самият потребител усърдие и да защитава своите интереси”, коментира Арсенов.

Желаещите могат да се защитят от кражба на пари от банковата си карта чрез специална застраховка, обясни още Арсенов. В този случай клиентите не носят материална отговорност и застрахователят възстановява до 300 лв. от непозволената транзакция. Зачестявали оплакванията и при плащания през Money Gram  и Western Union.

Учат се на „занаят” в квартала на студентите

Банкоматите в Студентският град, както машините за пари в крайните квартали, около които няма камери, са се превърнали в учебни за бандитите. Едно от АТМ устройствата, скимирано многократно, се намира до автобусната спирка в квартала на студентите, известна като Баба Яга. Устройството е модел NCR, на което сравнително лесно се слага скимер.

Поради тази причина отворът за картата дори е рязан в опит да се монтират все по-модерни уреди да копиране на картите. Банкоматът е привлекателен и поради факта, че няма охранителни камери, а потокът от хора е голям. Машина за пари от същия модел NCR преди дни е била скимирана и в съседния квартал „Дървеница”. Картите на всички клиенти, теглили оттам, били блокирани от банката заради съображения за сигурност.

Банкоматът се намирал до хранителен магазин и аптека и също няма камери. Любопитен факт е, че на отвора за картата имала зелено антискиминг устройство, което обаче било преодоляно с по-нов модел уред за копиране на карти.