Кои са американските неонацисти?

Архив Пловдив

09-08-2012, 11:59

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

В неделя в храм на сикхите в Милуоки, бившият войник Уейд Майкъл Пейдж, близък до неонацистка групировка, разстреля шестима

В неделя в храм на сикхите в Милуоки, бившият войник Уейд Майкъл Пейдж, близък до неонацистка групировка, разстреля шестима.

По този повод френското издание "L'Express" взе интервю за неонацисткото движение в САЩ от Стефан Франсуа, сътрудник на Националния център за научни изследвания, специалист по ултрадесни партии.

Какво е неизвестно за неонацисткото движение в САЩ?

Има около 15 известни неонацистки групировки в САЩ. Към тях трябва да добавим и множество отделни активисти, както и “арийските църкви”, които са протестантски конгрегации, които отделят Стария завет от Новия и проповядват “арийството” по образеца на “позитивното християнство” на нацистите, същото, за каквото проповядвал Алфред Розенберг.

Малките неонацистки групировки могат да се разделят в три категории: първата – това са фанатиците. Те не са толкова опасни, независимо от злобните им речи. Най-известен от тях е Хари Лък.

Следват “професорите”. Това са интелектуалци, бели националисти, които разпространяват пропаганда за съхранение на бялата раса. Американската конституция позволява подобни активисти безпрепятствено да водят пропагандата си дори в Интернет. Те черпят вдъхновението си от идеологията на новите френски десни.

В последната категория са най-опасните. Сред тях е «Storm Front», създадена от бивши куклуксклановци, които активно призовават към расова борба между етническите групи. Емблемата им е келтският кръст.

Те създават бели комуни в отделни ъгълчета на страната, т.нар. “освободени зони”, в които проповядват някаква смесена идеология между превъзходството на арийците и защита на природата, черпейки вдъхновението си от немското течение «volkisch» (езическо духовно течение от началото на XX век) и вземайки пример от Хенрих Химлер.

Някои ултрадесни се дистанцираха от действията на убиеца от Милуоки.

Да. Действията на Пейдж са действия на “самотния вълк”, теоретик на които е американският ултрадесен активист Джозеф Томази. ФБР смята, че романът-предупреждение на Ерп Търнър “Дневниците на Търнър” е своеобразна Библия на десните расисти.

Уейд Майкъл Пейдж е бивш военен. Има ли много ултрадесни в американската армия?

Не са много. В американската професионална армия служат представители на различни етнически малцинства със скромни доходи, често дори нямат възможност да платят обучението си. Но в армията има един бивш подполковник Майкъл Акино, който създаде сатанинската групировка “Храм на Сет”, провъзгласяваща превъзходството на бялата раса.

Уейд Майкъл Пейдж е участвал в рок- групата «End Apathy». Ултрдесните често ли използват музикални групи?

Да, както в Западна Европа, така и в САЩ, тези движения често използват рок-групи. Това им помага да си обединят симпатизантите. Песните също са средство за разпространение на лозунги, така те се възприемат по-лесно, отколкото дългите речи.