Гости през лятото - криза в семейния бюджет? Не е задължително

Животът

08-08-2012, 12:42

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

Посрещате ли всеки гост, пък бил той и неканен, с широко отворени душа, сърце, врати и портфейл?

„Имало едно време едни щастливи хора, които си живеели край морето... дошли им неканени гости, сметките им скочили до тавана и морето им се видяло тясно.”

Звучи ли ви познато? Посрещате ли всеки гост, пък бил той и неканен, с широко отворени душа, сърце, врати и портфейл? Налага ли ви се да отделяте от вашия залък, за да покривате сметките, натрупани от гостите ви? Можете да спрете да го правите и пак да изкарате приятно лятото… с гости.

Лятото на 2012

Живеел си Митко хубаво в апартаментчето си край морето (заедно с жена си и трите им деца) и се радвал, че лятото идва и поне в събота и неделя ще може да прави това, за което цяла зима си мечтае: по цял ден да лежи на плажа, докато заприлича на рак, или пък да се кисне в морето, докато рибите не започнат да го разпознават като себеподобен; биричка или коктейли под чадърчето и вечерни срещи с приятели; весели игри в пясъка с децата, които и тази година ще се опитат да го заровят (уж на майтап), а жена му – отново дебнеща дали не се заглежда по загорелите дами на плажа ... Добре, че живее на морето – иначе щеше да му е трудно да стигне дотук, с тези три деца (да са живи и здрави). И БАМ! – Митко чува над замаяната си от щастие глава, покрита с шапката под жаркото слънце: „Митеееее, ето ниииии!”. И така: … има си гости. Приятни хора – със сигурност дните с тях ще бъдат хубави, но пустите му разходи...

 Идеи за икономично лято – с гости

Оказа се, че тази тема тревожи много хора –гостите, пък били те и приятни, водят до непредвидени разходи, които остават за сметка на гостоприемните домакини. Какво да се направи в такава ситуация? Това лято направете нещо различно, ако все пак сте решили, че ще отворите вратите на дома си за роднини и приятели: създайте ежегодна „Лятна еко-програма” в дома си и кажете на гостите си, че това лято всеки от тях участва в „Синьото училище”. Целта на училището е да бъдат придобити полезни еко-навици за пестене на вода, които да бъдат прилагани в дома (вашия и на гостите), на плажа и на всяко друго място. Със сигурност можете да почерпите много идеи от мрежата, които да направят вашата програма интересна и не забравяйте да включите цялото си семейство и всеки ваш гост: участието в общи занимания, интересни задачи и игри, със сигурност ще направят лятото ви запомнящо се – по приятен начин.

 Защо да си правите труда да организирате „Синьо училище”?

На първо място: самите вие научавате как да намалите количеството използвана вода и да пестите от парите си. Дори и това би трябвало да е достатъчно. Но освен това семейството ви придобива полезни навици, които спомагат не само за техния комфорт и здраве, но и за здравето на планетата, на която ще живеят децата ви и техните деца. Не на последно място – ангажирате и гостите си да пестят вода, което освен в полза на вашия бюджет е и в тяхна полза – би трябвало да са ви благодарни, а може и да се усетят, че не бива да идват изненадващо всяко лято и да ви създават излишни разходи.

 Пестите вода  = пестите пари.

Ето и още една идея за пестене: до 31 август 2012 можете да обновите банята си с промоцията на Vidima. Комплектът от смесител за умивалник, смесител за вана/душ и душов комплект не само ще спести от вашите пари, но и ще пести до 50% от водата за години напред. Повече за промоцията можете да прочетете тук, а ако имате въпроси, свързани с ремонта и оборудването на банята, можете да ги задавате във FB страницата „Помощ! Ремонтирам банята".

 Пожелаваме ви прекрасно лято!