По-добра памет, по-добър живот

Архив Варна

07-08-2012, 09:05

Снимка:

http://kak-da.combg.eu

Автор:

www.viplady.bg

Всичко от Автора

Чърчил е цитирал по памет почти целия Шекспир, а Бил Гейтс помни стотици кодове на програмния език, създаден от него.

Помните ли къде бяхте на 30 юли? А на 30 юни? Какво правихте миналия вторник? А миналия четвъртък?

Ако отговорите детайлно на всички въпроси значи сте доста паметливи – браво! Но ако се затруднявате, особено на последните два, е повече от сигурно, че имате бели петна в паметта си. Стресът и преумората са основна причина за това. Често се случва да не си спомняме имената на хората, с които току що сте се запознали, да не говорим за телефонния им номер.

Ако искате да освежите и подобрите паметта си, то тази статия е точно за Вас!

От какво се нуждае нашата памет:

Чай от мента и партия шах 

Редувайте често работа и почивка. Не се занимавайте с едно и също повече от 2-3 часа. „Превключете” на друг вид дейност, и ще усетите яснота на мислите и прилив на свежи сили.

Играйте шамхмат, решавайте кръстословици, судоку. Тези игри развиват концентрацията, паметта и са двигател за мозъка!

Учете стихотворения – по едно четиристишие на ден. Само след месец ще установите, че пропуските в паметта ви са намалели.

Не се товарете с излишна информация, за това са органайзерите и календарите, списъците за покупки. За не забравите как се нарича новия Ви познат, от самото начало се обръщайте по име.

Чаят от мента – дори само ароматът му, стимулира мозъчните зони, отговорни за паметта и ободрява съзнанието.

Пълноценната почивка и 6-8 часа- сън също гарантират свежестта на спомените!

Поглед към чинията

Ако сте забелязали, че паметта ви подвежда или върти номера – подхранете я! Включете в менюто си пълнозърнест хляб, плодове, зеленчуци и мюсли. Хранете се най-малко 3 пъти на ден. За да поддържате ума си пъргав, най-малко 2 пъти седмично консумирайте богати на мастни киселини риби: скумрия, херинга, пъстърва, сьомга. А за вегетариянците яденето да има зехтин, ленено, сусамено или тиквено масло.

Феномени

Смята се, че възрастен човек може да запомни до 100 000 думи. Александър Македонски е познавал по име всеки войник. Уинстън Чърчил е цитирал по памет почти целия Шекспир. Бил Гейтс помни стотици кодове на програмния език, създаден от него.

Разсеян не значи късопаметен

Разсеяните „професори” живеят в свой свят и ежедневната информация просто не ги интересува. Същото важи и за невнимателността, която често се взима за нарушение на паметта, а всъщност се дължи на преумора или моментно състояние.

Възрастта не е проблем

Минем ли 40-те, започваме да се оплакваме от бели петна в паметта, а това е просто заблуда. Отпаднала необходимостта да учим нещо ново, тоест паметта не се тренира. Актьорите, които цял живот наизустяват ролите си, нямат никакви проблеми с паметта дори в преклонна възраст.

Гимнастика за по-добра памет

Пет минути след ставане от сън пребройте бързо от 100 до 1.

Кажете азбуката и с всяка буква измисляйте дума, а ако пропуснете някоя – не спирайте. Темпото е важно.

Избройте 20 женски имена и още толкова мъжки.

Затворете очи и пребройте бързо от 1 до 20.

Преди лягане си „превъртете“ събитията и случките от деня в обратна последователност. Не се концентрирайте върху негативите.

И не забравяйте да запомняте само хубавите неща!