Огнян Минчев: "Белене" ще загроби България

Архив София

07-08-2012, 09:52

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Проектът никога не е притежавал икономическа обосновка от гледна точка на инвестициите, които ще бъдат вложени в него, и на потенциалния пазар на електроенергията, която ще се произвежда от АЕЦ "Белене". Проектът никога не е бил оценяван от гледна точка на потенциалните последствия върху българската енергийна система, върху функционирането на АЕЦ "Козлодуй" и на системата тецове "Марица изток".

Политологът Огнян Минчев в свой стил разкритикува идеята за построяване на Втора атомна. Според доц. Минчев подписката за референдум е реакция на руското енергийно лоби у нас, чиито интереси са застрашени след правителственото решение за замразяване строежа на централата.

Ето и неговите аргументи:

- Г-н Минчев, добре ли ще е първият български национален референдум да е за съдбата на АЕЦ "Белене"?

- Вече няма голям избор по тази тема. След като са събрани над 700 000 подписа, в случай, разбира се, че поне 500 000 от тях са валидни, ще трябва да бъде организиран такъв референдум. И това е не само изискване на конституцията, но и все повече изискване на политическата логика. Ако 700 000 български граждани (предстои да разберем колко точно са) имат желание съоръжение като АЕЦ "Белене" да бъде построено, това означава, че има необходимост от широк обществен дебат за това какви биха били последствията, цената за построяването на АЕЦ "Белене" и дали българското общество и държава могат да си позволят да платят тази цена.

Акцията на БСП за събиране на подписи за референдум е изцяло популистка - аз не мисля, че дори едно потенциално управление на БСП би се ангажирало със строителството на АЕЦ "Белене", но тъй като това е тема, по която могат да се дрънкат червени доспехи и чрез която може да се циментира соцкомунистическо обществено мнение, БСП я взе на въоръжение, за да засили вътрешното си единство, както обикновено те самите се изразяват. В този смисъл, ако на Бузлуджа бяха издигнати искания за възстановяване на социализма и на СССР, то тук АЕЦ "Белене" има своето място дотолкова, доколкото Ленин беше казал, че комунизмът, това е съветска власт плюс електрификация. Очевидно БСП иска "съветска власт плюс електрификация", за да бъде комплектът пълен.

- Имате ли отговор защо по време на тройната коалиция не бе започнато строителството на "Белене"?

- Никой не дава подобен отговор. Той може индиректно да бъде открит в цялостния процес на проектиране на АЕЦ "Белене". През целия мандат на тройната коалиция, както и в предшестващия мандат на НДСВ и ДПС за АЕЦ "Белене" са приемани отделни фрагменти, подписвани са отделни документи, но този проект със или без кавички никога не е имал ясна обосновка, никога не е бил провеждан търг по законосъобразни процедури. Търгът, който бе проведен, бе манипулиран и безчестен заради това, че в неговата основа бе положено изискването технологията, с която да се строи АЕЦ "Белене", да бъде руска.

Проектът никога не е притежавал икономическа обосновка от гледна точка на инвестициите, които ще бъдат вложени в него, и на потенциалния пазар на електроенергията, която ще се произвежда от АЕЦ "Белене". Проектът никога не е бил оценяван от гледна точка на потенциалните последствия върху българската енергийна система, върху функционирането на АЕЦ "Козлодуй" и на системата тецове "Марица изток". Икономисти имат доста сериозни опасения, че построяването на АЕЦ "Белене" на практика ще затвори АЕЦ "Козлодуй" и "Марица изток".

Проектът никога не е бил оценяван системно от гледна точка на последствията, които ще има за циментирането на руския енергиен монопол в България за целия 21 век. Широко известно е, че в България имаме 100% зависимост от руски газ, 100% зависимост от петрол и петролни продукти от "Лукойл - Нефтохим", 100% зависимост от руско ядрено гориво за "Козлодуй".

В България имаме и масово влияние на руските енергийни технологии, на всички видове руски енергийни доставки, което на практика означава, че Русия контролира в огромна степен българския енергиен пазар и енергийна система. Ако бъде построен АЕЦ "Белене", това ще означава необратим монопол на Русия върху българската енергетика за целия 21 век. Последствията ще бъдат не само монополно високите цени за електроенергия, които ще плащат обикновените български граждани. Ще има и стратегически последствия за една страна, която е член на ЕС и НАТО и която си е позволила да бъде 100% зависима от друга страна, която е в най-добрия случай опонент на ЕС и НАТО в политическо, стратегическо, геополитическо измерение.

- В този смисъл, ако референдумът каже да се строи "Белене", няма ли да се озовем в наистина особено геополитическо положение?

- Бих казал, че ние вече сме в такова, тъй като огромната корупционна вълна на руското влияние не само чрез руската пета колона в България, но и чрез корупционното влияние върху българската администрация и политическа класа от страна на руските енергийни гиганти поставя България в едно, бих казал, неприлично геополитическо раздвояване - от една страна, се преструва, че приема критики и препоръки от ЕС за реформа на своята институционална система, а от друга страна, допуска системното рушветчийство в гигантски мащаби от страна на руски финансови икономически корпоративни интереси, които разлагат институционалната система на България и я превръщат в придатък на руския олигархичен интерес.

- Как да разбираме думите на премиера Борисов "ние сме за референдум, ние подкрепяме" заедно с допълнението, че ако си "за" "Белене", това означава все едно всеки българин да изплати по един мерцедес за централата. Това не е ли опит да свали отговорността от себе си за решението?

- Възможно е това да е едната от интерпретациите, но аз мисля, че не само Борисов, но и всички граждани в България независимо от своето отношение към АЕЦ "Белене" нямат избор, освен да приемат референдум, ако поне 500 000 от тези подписи се окажат валидни.

Има обаче и политическа страна на нещата - когато се организира подобна мащабна кампания за изграждане на съоръжение като АЕЦ "Белене", хората, които разбират щетите, които би причинило то на българския национален интерес, не могат да си позволят отбранително просто да си затворят очите или да се ослушат за референдума. Те трябва да излязат на публичен дебат и да накарат българската гражданска общност да се изкаже по въпроса. Да кажат категорично хората, които са против АЕЦ "Белене", защо този проект ще доведе до цени на електроенергията, които няма да се измерват в днешните 13% увеличение, а може би в пъти, защо АЕЦ "Белене" ще доведе до рухването на наличната електроснабдителна мрежа на България, защо АЕЦ "Белене" ще означава необратима зависимост на България от изключително алчни, безотговорни корпоративни олигархични интереси. В случая - от Русия, но от която и страна да е подобна зависимост, би била съвършено неприемлива за страна, която има поне грам национално достойнство.

- А вариантът избори и референдум 2 в 1?

- Борисов очевидно си прави една партийно-политическа партизанска сметка, че ако референдумът се проведе заедно със следващите избори - нещо, което се оспорва като възможна процедура от гледна точка на времевите изисквания за референдума, тогава той може да изиграе поляризиращ ефект на политическия избор и да концентрира гласовете в подкрепа на ГЕРБ и на БСП, като съответно Борисов се надява ГЕРБ да излезе победител от това състезание, за сметка на гласове, които биха били подадени за други по-малки партии.

- Но няма ли и друга сметка - че това, от една страна, ще увеличи гласовете в самия референдум, а от друга, ще увеличи гласовете за БСП?

- Разбира се, че има такава сметка. Това ще циментира позицията на БСП като втора основна политическа сила - позиция, която вече далеч не е гарантирана на БСП. Ако Борисов подаде ръка на БСП с цел поляризация на политическия избор покрай референдума, разбира се, че БСП също ще инкасира определени

"24 часа"