Словения може да е шестата страна от еврозоната, която ще иска помощ

Архив София

06-08-2012, 11:03

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Проблеми в банковия сектор заплашват адриатическата перла

Пониженият рейтинг на Словения от Moody’s и Standard & Poor’s, съпътстван с коментарите на агенцията, че проблемният банков сектор на страната вероятно ще се нуждае от държавно финансиране, създава опасността адриатическата нация да стане шестата страна от еврозоната, която ще се нуждае от спасяване.

Moody’s намали рейтинга с цели три нива, до Baa2, което е две нива над спекулативния, или джънк статус, и запази негативната перспектива пред него. S&P понижи рейтинга до А, пет стъпки под водещия си инвестиционен рейтинг, от А+, като също остави негативната перспектива, която вещае възможност за ново понижение в краткосрочен план, пише spekulanti.com.

„Вероятността да е нужна помощ е много голяма“, казва Джейми Рюш, базиран в Ню Йорк анализатор на Moody’s – „Това потенциално допълнително дългово бреме идва в момент, когато правителството вече е под значителен натиск в опитите си да консолидира фискалната си позиция“

Словения може да стане шестата страна в еврозоната, след Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Кипър, която да се нуждае от спасителна помощ, заради задълбочаването на банковата криза.