Климатичните промени започнаха, по-лошо е от очакваното

Архив Пловдив

06-08-2012, 12:23

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Прогнозите около увеличаването на средната глобална температура се оказаха верни

Прогнозите около увеличаването на средната глобална температура се оказаха верни. “Но не успях напълно да изясня доколко бързо увеличаването на средната температура ще доведе до увеличаване на екстремните климатични явления”, пише Джеймс Хансен от американското издание "The Washington Post".

В рамките на новото изследване на глобалните температури, резултатите от което от днес вече са по световните медии, авторите откриват невероятен ръст на екстремално топло лято, което може да има тревожни последствия не само за бъдещето, но за настоящето.

Изследването е фактически обзор на метеорологичните явления и температури, които са фиксирани през последните 60 години. Както показват анализите, вече не е достатъчно да се говори, че глобалното затопляне може да увеличи вероятността от възникване на природни катаклизми, да повтаряме предупреждения, че всяко отделно метеорологично явление може да бъде свързано с промяна на климата. Анализът доказва, че прекалено топлото време не може да се обясни с нищо друго, освен с изменение на климата.

Смъртоносната аномална жега в Европа през 2003 г., летните пожари в Русия през 2010 г. и катастрофалната суша в Тексас и Оклахома миналата година са свързани с промяна на климата. “А когато скоро натрупаме необходимите данни, ще докажем, че зад аномалната жега също стои промяна на климата”, казва Джеймс Хансен ръководител на Институт по космически изследвания към НАСА.

Тези метеорологични явления са не просто пример до какво може да доведе глобалното затопляне. Те са следствие от глобалното затопляне. Вероятността аномалиите да са предизвикани от естествени процеси, е нищожно малка. Ако го направим, това би означавало да проявим недалновидност и хазартност.

Новото изследване, преминало през експертна оценка и публикувано от Националната академия на науките на САЩ, доказва, че на фона на устойчивия ръст на средната глобална температура в резултат на затоплянето на климата (с 1.5 градуса по Фаренхайт за последното столетие) честотата и интензивността на аномалните природни явления по целия свят се увеличават.

Когато учените от НАСА отбелязват промените на световните температури се оказва, че случаите на аномални студ и жега се редуват прекалено често и интензивно.

В миналото подобна промяна на климата се смята за изключителна рядкост! За периода от 1951 г. до 1980 г. аномално високите температури се срещат само при 0.1 – 0.2 % от повърхността на земното кълбо. За последните 30 години, във връзка с бавния ръст на средната температура, числото на аномалните температури рязко нараства, и сега всичко това се наблюдава върху 10 % от повърхността на земното кълбо.

Това е светът, който ние изменихме, и сега ще ни се наложи да живеем в него – на Земята, в която по време на аномалната жега през 2003 г. в Европа загинаха повече от 50 000 човека, а от сушата през 2011 г. в Тексас САЩ понесоха загуби в размер на повече от 5 милиарда долара. Както показва изследването, честотата и интензивността на подобни аномалии ще продължи да расте.

“Имаме все още възможност да започнем да действаме и да предотвратим влошаването на климата. Можем да се опитаме да решим проблема около изменението на климата като постепенно увеличаваме данъците за компаниите, работещи с изкопаеми горива, и разпределяйки парите между населението. Това ще стимулира иновативната икономика, основана на екологично чистата енергия, с милиони нови работни места. Това е просто, честно и ефективно решение”, завършва изданието.

Бъдещето вече настъпи. Оказа се, че е много жарко.