Опрощават на Гърция нови € 50 млрд.

Архив София

04-08-2012, 10:27

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Гръцкият дълг може да бъде редуциран с нови 50 милиарда евро, информира news.bg.

Тази възможност не се изключва от комисаря по икономическите и валутни въпроси на ЕС Оли Рен, съобщава електронното издание на вестник "Катимерини", цитирано от „Money.bg".

В английската версия на електронното издание на вестника се посочва, че това е поредната идея, която се лансира за нова редукция на гръцкия дълг. Целта е да се отпишат общо 100 млрд. евро, така че задълженията на южната ни съседка да бъдат сведени до размера БВП на страната, за да може дългът да е по-управляем.

Според изданието, анализатори препоръчват при евентуалното ново отписване на гръцкия дълг да участват Европейската централна банка, централните банки на страни от еврозоната и може би националните правителства.

Позовавайки се на представители на Европейската комисия, "Катимерини" пише, че продължаващата рецесия в Гърция е отворила "дупка" от поне 30 млрд. евро в спасителния план и че за да остане страната в еврозоната, е нужно ново орязване на дълга.

На 21 февруари след 12-часови преговори в Брюксел бе постигната договореност с частните кредитори на Атина дългът на страната да бъде редуциран с 53,5%., така чрез преструктуриране на дълга на практика се отписват общо 107 млрд. евро от общата сума на задълженията на Гърция към частни кредитори, изчислена тогава на 230 млрд. евро.

За "Катимерини" Оли Рен е заявил, че през есента ще бъде обсъдена възможността за директна рекапитализация на банките и на страните, които се подпомагат от европейския механизъм за подкрепа.

Ако еврозоната приеме и за Гърция да бъде валидно това, което вече бе решено за Испания и се обсъжда за Ирландия, гръцкият държавен дълг може да бъде облекчен с 50 млрд. евро. Така, извън всякакво съмнение, ще бъде постигната целта за намаляване на дълга на страната до 120 на сто от БВП до края на 2020 г., разяснява Оли Рен.

Въпросът с директната рекапитализация на банките обаче все още не е уреден, тъй като редица страни от еврозоната, начело с Германия, имат резерви, обобщава гръцкото издание.