Все повече нашенци намират работа в чужбина

Архив София

03-08-2012, 11:04

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Европа жадна за лекари и инженери.

Въпреки икономическата криза в Европа, броят на българите, които са намерили работа в чужбина, се увеличава.

Това заяви Елена Видинска, главен експерт в Агенцията по заетостта. Всяка година заминават повече наши сънародници, отколкото в предходната. Например през 2011 г. за Испания са заминали 500 ягодоберачки, тази година – над 1 200.
По принцип по-младите, по-образованите и тези, които владеят чужди езици са най-мобилни и най-лесно намират работа в други страни. Тази година най-много хора са заминали за временна работа в Испания и в Германия предимно от районите на страната с по-висока безработица.
Като цяло във всички европейски страни без изключение се търсят лекари и инженери. За да упражняват такива професии обаче, кандидатите трябва да владеят много добре чуждите езици, да минат през дългата процедура за признаване на дипломи.
Профилът на хората, които заминават за работа в чужбина доста се променя, защото се повишават изискванията към кандидатите.
Например дори сезонните работници, които заминават за Дания, вече трябва да владеят добре английски език на комуникативно ниво. По-рано те са заминавали за чужбина, без да говорят какъвто и да било чужд език. Освен това успяват да си намерят работа сами чрез специализирания сайт за търсене на работа в чужбина, което предполага компютърна грамотност, каза тя.
По думите й - доста българи заминават и остават да работят в други страни без съдействието на Агенцията по заетостта.
По данни на статистиката, официално в Испания пребивават 170 000 души заедно със семействата си, заминали преди десет и повече години. Само студентите в Германия миналата година са били около 11 000, пише "Фокус".