Режат имоти от партийни централи

Архив София

03-08-2012, 08:54

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Залата за пресконференции в централата на СДС на "Раковски" 134 вече е "на трупчета", а сините тепърва ще решават къде ще се срещат с медиите

БСП и СДС ще се разделят съвсем скоро с част от партийните си централи, показа проверка на "Труд".

В реституираното парче от "Раковски" 134 влиза и част от сервизно помещение - тоалетна. Засега не е ясно какво ще се появи на партера на синята сграда. Останалите етажи от пететажната сграда и приемната на приземния етаж остават "владение" на сините и собственост на държавата.

Промени има и в "червената къща". Два от магазините на сутерена на "Позитано" 20 , също са затворени. След решение на съда през миналата седмица помещенията са върнати на един от реститутите, завели дело за имотите. Наесен продължават съдебните заседания и за други части от сутерена, както и делба между различните собственици, обясни пред "Труд" един от тях - Димитър Банов, който влиза във временно владение след първото решение на съда за два от магазините на партера на "Позитано" 20. Той и семейството му от години се опитват да си върнат наследствените имоти от сградата на БСП. Те водят и дело за обезщетение, защото собствеността им е ползвана 13 години безвъзмездно - до неотдавна помещенията бяха отдавани под наем.

"Имотите са в отчайващо състояние, предстоят ремонти", допълни още Банов.
"Има основания да се смята, че и по другите реституционни претенции ще има такива решения. Те засягат 1/3 от сутерена на централата на БСП", каза пред "Труд" областният управител на София-град Данаил Кирилов. Така на практика червените ще загубят още части от централата си. Според Кирилов реституцията няма да засегне бившия киносалон, където са пленумите на Националния съвет на БСП.

В областната управа обмислят да стеснят още малко и централата на НДСВ на ул. "Врабча" 23. През м. г. на три от етажите се нанесоха служители от Националната агенция за приходите. За партийците останаха сутеренът и още два етажа. "Може още малко да ги стесним в полза на НАП", каза Кирилов.