Специалисти предупреждават: Августовското слънце е бич за кожата

Архив Бургас

02-08-2012, 12:15

Снимка:

Велина Савова

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Най-рискови са хората със светла кожа, русите и червенокосите с лунички по лицето.

Августовското слънце е най-големият бич за кожата през лятото и може да доведе не само до неприятни изгаряния, но и до фатални последици и злокачествени образувания, предупреждават специалисти дерматолози.

Между 11 и 15 ч. в никакъв случай не бива да се излагаме на слънце или да стоим във водата, което също е изключително вредно, обясни за БургасУтре дерматологът д-р Недялко Драголов.

“Стоенето във водата се отразява както лупата върху човешката кожа. Тя пречупва слънчевата светлина,  фокусира я и по този начин изгарянето е още по-силно. Ако пък имаме тен увреждането с UV-B лъчите е многократно по-голямо в морето, отколкото ако сме били на пясъка”, предупреждава дерматологът.

Слънчевите лъчи влияят на кожата с две свои съставки UV-A и UV-B лъчите. Първите са тези, които причиняват повърхностното изгаряне. Вторите са всъщност по-опасни, защото хората не ги усещат.

“Те предизвикват рак на кожата и то най-злокачествения. Той метастазира страшно бързо и буквално в рамките на 6 месеца човек може да си отиде. Най-податливи са хората от скандинавски тип - със светла, суха кожа, синеоки, руси. Влияе обаче и на червенокосите, с лунички. Хората близки до африканския тип не са толкова предразположени към злокачествени образувания, но за сметка на това те са податливи на инфекции”, обяснява д-р Драголов.

Слънцето е изключително опасно и за децата. Освен претоплянето от августовските жеги, те много често стават жертва и на жестоки слънчеви изгаряния. Затова е задължително при тях да се ползва висок фактор слънчева защита и да се избягва престоят на открито в най-знойните часове на деня.

Използването на крем със слънцезащитен фактор е задължително и при възрастните. ”Трябва да се започне с 50 фактор. След десетдневно излагане на слънце може да се премине към фактор 30, но нашият съвет е под него да не се слиза. Пак се получава тен, но разбира се малко по-бавно”, допълва дерматологът.

По думите му изключително вредно е използването на популярните в последните години олиа за бърз слънчев загар. Те съдържали различни ароматизатори, които много често могат да предизвикат фотоалергични реакции и нежелана пигментация по кожата.

За сметка на това пък не трябва да икономисваме слънцезащитните кремове. “Много често българинът купува от аптеките качествена слънчева защита и тъй като знае колко е скъпа, се маже икономично. По-добре да се намажем обилно и да белеем отколкото да имитираме някакво намазване и да лъжем собствената си кожа”, категоричен е д-р Драголов.