Погват всички съдии със забавени дела

Новините

02-08-2012, 12:49

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Всички съдии, които имат драстично забавени дела, особено, когато става въпрос за погасени по давност производства, трябва да бъдат проверени от ВСС

Инспекторатът към ВСС ще проверява движението по делата на зам.- шефката на СГС Петя Крънчева.

Инспецията ще бъде за периода от първи юли миналата година до момента. От ВСС обясниха, че до края на юни 2011 година вече има направена проверка на делата на съдия Крънчева.

След края на заседанието на ВСС правосъдният министър Диана Ковачева коментира, че всички съдии, които имат драстично забавени дела, особено, когато става въпрос за погасени по давност производства, трябва да бъдат проверени от ВСС и ако има такива нарушения, да бъдат наказани. Според Ковачева, когато става въпрос за забавяне на мотиви в рамките на няколко месеца, проблемите могат да бъдат решение с преодоляване на натовареността на съдиите.  На въпроса защо на уволнената вече съдия Мирослава Тодорова беше направена повторна проверка за всички години назад, а по отношение на зам.-шефката на СГС инспекторите се връщат само година назад, Ковачева заяви: „Доколкото разбирам, става въпрос за идентичен случай, при който информацията постъпва след погасяването на дело с изтекла абсолютна давност".

Тя обясни, че винаги, когато до нея са постъпвали сигнали тя ги е препращала по компетентност към инспектората и призова медиите, ако и те имат подобни сигнали да ги изпратят в писмен вид до нея и тя ще ги предаде на инспекторите от ВСС. Припомняме, тази проверка дойде, след като миналата седмица бяха прекратени, поради изтичане на абсолютна давност, част от обвиненията срещу Павел Тренев и други 9-има за източването на ЦКБ. Оказва се, че Петя Крънчева гледа казуса вече 8 години на първа инстанция.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че не трябва да има двоен аршин и както уволниха председателя на съдийския съюз Мирослава Тодорова за три забавени дела, да накажат дисциплинарно и Крънчева: "Винаги съм казвал, че всяка една контролна институция трябва да работи с еднакъв аршин. Това, че съм си позволявал да давам конкретни случаи, вие видяхте, че на база тези случаи имаме санкция, която смятам, че е съвсем справедлива", коментира вътрешният министър случаите на Крънчева и Тодорова, пише news.bg.