Бойко иска голям германски завод за автомобили

Архив Пловдив

02-08-2012, 17:54

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Премиерът предлага страната ни като добро място за голяма инвестиция

След една-две години някой голям германски автомобилен завод ще се изнесе в България. Оптимистичната прогноза дойде от премиера Бойко Борисов при срещата му с представители на германския бизнес, предаде btvnews.bg.

„Нашето истинско желание е да се инвестира в заводи, фабрики, в които се разкриват стотици работни места”, заяви Бойко Борисов в присъствието на президента на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари проф. д-р Ханс Хайнрих Дрифтман.

В същото време стана ясно, че германският бизнес се "чувства отчасти несигурен" и среща много трудности, сред които пропуски в правото и "не добре премислени нормативни актове" в България.

Според премиера обаче фактори за строежа на германски автомобилен завод са най-ниските данъци в Европейския съюз, стабилната политическа система и добрият инвестиционен климат.

Той допълни, че България има общи пилотни проекти с Германия в сферата на образованието, например за намаляване на младежката безработица. Имало само една проблемна сфера в двустранните ни отношения – енергията от ВЕИ.

Премиерът отбеляза, че недоволството на германските инвеститори идва от намаляването на цената на зелената енергия у нас. В това отношение фотоволтаиците и компанията „Бош” имат претенции заради ниската цена от 180 лева, вместо на високата цена, която беше 485 лв., допълни Бойко Борисов.

Премиерът обясни, че ако Законът за ВЕИ не е бил променен, увеличението на цената на тока е щяло да стигне не 13%, а 40%. „Колкото и да ми се сърдят инвеститорите, българският гражданин ми е по-мил отколкото това те да изкарат големи печалби от България”.

Работата трябва да бъде взаимноизгодна за двете страни. Има десетки примери за големи германски фирми, които работят добре в страната, допълни премиерът.