Скиминг устройства заливат морето, снемат ПИН за 30 секунди

Архив Бургас

01-08-2012, 17:18

Снимка:

ОДМВР-Бургас

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Без никакъв проблем те разпознавали ПИН кода и други важни за измамниците данни. Така източването на сметки се извършвало  изключително лесно. Затова от полицията апелират да бъдем особено внимателни при теглене на пари в брой.

Само за месец юли от полицията засичат шест скимиращи устройства монтирани на банкомати. На машинките били нужни не повече от 30 секунди, за да снемат данните на кредитни, дебитни и разплащателни карти при теглене на пари от банкомат.

Без никакъв проблем те разпознавали ПИН кода и други важни за измамниците данни. Така източването на сметки се извършвало  изключително лесно. Затова от полицията апелрат да бъдем особено внимателни.

В повечето случаи скимингите се поставяли от външната страна на банкомата, като допълнителен елемент. Обирджиите поставяли една част от “скимера” върху входа на карточетящото устройство /”устата”/ на банкомата, а другата съответно на място от което да има възможност да се наблюдава въвеждането на съответния ПИН код от лицето, ползващо банкомата. 

Монтирания “Скимер” по никакъв начин не нарушавал нормалното функциониране на банкомата, което не буди никакви подозрения в теглещия банкноти.

Още повече, че бил изработен  от елементи, наподобяващи съответна част на банкомата, които били боядисани в цвят идентичен на фабричния.

Това според полицията дава възможност да не бъдат забелязвани елементите му и при транзакция / било то : теглене на пари, справка за наличност по картата или друга операция/ да останат неразпознаваеми. “Скимера” има възможност да включва едновременно и двата елемента (2 в 1).

Веднъж снемат ли данните за платежния инструмент и ПИН кода на титулярите, лицата осъществяващи престъпната дейност, изготвяли неистински платежни инструменти и теглели всички средства от банковите карти.

Все пак при тегленето на банкноти  и като се има предвид, че устройствата на 100% са монтирани във външната част на банкомата   лесно биха могли да се демонтират, допълват още от полицията.