WWF проведе проучване в българските супермаркети

Архив Бургас

01-08-2012, 16:24

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Нито една от 10-те най-големи търговски вериги в България не покриват критериите за "зелени" продукти и екологични практики

Нито една от 10-те най-големи търговски вериги в България не покриват критериите за "зелени" продукти и екологични практики на международната природозащитна организация WWF.

Тя извърши първото проучване, доколко "зелени" продукти и практики предлагат веригите супермаркети, от които българите купуват хранителни и други бързооборотни стоки.

Методологията на проучването е разработена по аналогично изследване на WWF Швейцария от 2006 г. насам, което е адаптирано за условията на пазарите в България и Румъния.

На българските вериги са изпратени анкетни карти с по 40 еднакви въпроса, по които да се измери доколко е устойчиво портфолиото от продукти.

В същото време "таен клиент" на WWF посетил по един магазин на всяка една от десетте вериги през май и юни 2012 г. и попълни анкетна карта с 53 въпроса въз основа на видяното по време на обиколката. Скоро ще бъдат публикувани официалните резултати от проучването.