НЗОК харчи най-много за болните с високо кръвно и диабет

Архив София

01-08-2012, 15:33

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

НЗОК отчете лек преразход на парите за лекарства през 2012 г.

Най-много средства са изразходвани за лечение на захарен диабет - 20 процента от общите разходи.

Следват хипертония и исхимична болест на сърцето с 18 процента, шизофрения и епилепсия, белодробните заболявания, множествена склероза, артрит, онкозаболяванията и хроничният хепатит.

Общо 473,1 милиона лева за медикаменти и диетични храни е израсходвала касата през 2011 г. А от началото на 2012 г. до юни – близо 261,6 милиона. Определените средства за тази година са 495,2 милиона лева.

Ниоколина Първанова, шеф на дирекция "Фармацевтично осигуряване", обясни минималния преразход с включването на нови по-скъпи медикаменти в позитивния лекарствен списък и на по-големия брой болни, обърнали се към здравната система.

С почти 23% са нараснали разходите през 2011 г. спрямо 2010 г. Ръстът се дължи на увеличен разход на лекарствата и разширяване на списъка с медикаменти за някои онкологични заболявания, редки болести и трансплантации, посочи Първанова.

Общата сума на разходите за тези заболявания през 2011 г. е около 44 милиона, а за първите шест месеца на 2012 г. – 30,8 милиона лева.

Именно преразходът на парите за лекарства през 2011-а година с 6 милиона лева обаче стана причина за освобождаването на тогавашния здравен министър Стефан Константинов. Ексминистърът сезира прокуратурата за сключените договори за медикаменти от НЗОК през 2011-а и до последно твърдеше, че не е бил информиран за разходите. Поста си напусна и зам.-министърът, който отговаряше за лекарствената политика и оглавяваше надзора на НЗОК.

Сега от касата обясняват, че през 2011 г. към здравната система са се обърнали с близо 100 хиляди здравно осигурени повече. Увеличението се дължало и на включването на нови диагнози и на общите демографски промени със застаряване на населението.

Здравната каса е договорила отстъпки за 123 лекарствени продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания в болнични условия. Не са договорени отстъпки за 112 лекарства за онкозаболявания, поради неявяване на притежатели на разрешение за производство, или неизрядна документация, обясниха от касата, съобщи БТВ.