Разработиха автомобилна гума със соево масло

Архив София

01-08-2012, 14:14

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Установили, че гумените съединения, направени със соево масло се смесват по-лесно с помощта на силициев диоксид, който се използва в производството на гуми, което води до намаляване на потреблението на гориво и вредните емисии въглероден диоксид 

Производителят на гуми Goodyear е открил начин да намали използването на петролни продукти в производството на гуми, като в същото време се удължава животът на протектора им, предаде econ.bg.

Изследователите от Иновативния център на компанията в Акрон, Охайо, са открили, че изполването на соево масло в производството на гуми увеличава живота на протектора с 10% и в същото време намалява използването на петрол в производството с до 7 милиона галона годишно.

Резултатите от направените тестове в завода за гуми на Goodyear в Лоутън, Оклахома са показали по-добри смесителни възможности в производствения процес. Компанията е установила, че гумените съединения, направени със соево масло се смесват по-лесно с помощта на силициев диоксид, който се използва в производството на гуми. Това води не само до подобряване ефективността на машините, но и до намаляване на потреблението на гориво и вредните емисии въглероден диоксид (СО2).

Прототипните гуми ще се тестват в изпитателните центрове на Goodyear в Сан Анджело, Тексас през следващите месеци. В случай, че изпитанията преминат успешно и докажат качествата им, от компанията смятат, че гумите със соево масло ще бъдат на пазара най-рано през 2015 година.