Домашните любимци били полезни за здравето на бебетата

Архив София

01-08-2012, 13:09

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Учени смятат, че е възможно мръсотията и микробите от животните да са причината детската имунна система да съзрява по-бързо и да защитава по-добре срещу бактериите и вирусите, които причиняват дихателни проблеми.

Кучетата са не само най-добрият приятел на човека, но според ново изследване предпазват бебетата от дихателни проблеми и инфекции.

Учени установиха, че финландските бебета, които съжителстват с кучета или в по-малка степен с котки, получават по-малко ушни инфекции, кашлят по-рядко и нямат хремави нослета толкова често, колкото връстниците си без домашни любимци. Освен това те са се нуждаели от антибиотици много по-рядко от децата в домовете без кучета и котки.

Доктор Ейа Бергрот от университетската болница Купио във Финландия смята, че мръсотията и алергените, които внасят животните, са полезни за имунната система на бебетата. Учените са изследвали 397 бебета, родени в тяхната болница между септември 2002 г. и май 2005 г., като са ги наблюдавали през първата година от живота им.

Учените установили, че контактът с кучета и в по-малка степен с котки може да доведе до по-малко седмици на боледуване.
Бебетата без кучета вкъщи са били здрави през 65% от седмичните доклади на родителите. Този процент е между 72% и 76% при дечицата с домашни любимци.

Бергрот смята, че е възможно мръсотията и микробите, които кучетата донасят вкъщи, да са причината детската имунна система да съзрява по-бързо и така да защитава по-добре срещу бактериите и вирусите, които причиняват дихателни проблеми.

"Това изследване твърди, че ако са изложени на влиянието на естествената околна среда, имунната система ще разпознае нормалните алергени и няма да се бори срещу тях", каза д-р Бернард Кинън от детската болницата MassGeneral в Бостън. Доктор Кинън не е участвал във финландското изследване и посочи, че не всички клинични тестове установяват положителна връзка между детското здраве и домашните любимци, но цялостната тенденция е в тази посока, пише "Дневник".