Първи музей на жената в арабския свят ще отвори врати в ОАЕ

Архив Пловдив

01-08-2012, 13:44

Снимка:

womenmuseumuae.com

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Експонатите ще разказват историите на шейхкините, съвременните учителки, бизнес дами и поетеси

В патриархалните общества от арабския свят много малко жени привличат вниманието за нарушаване на традиционните правила за отношенията между двата пола. Например това е саудитката Манал Шариф, която загуби работата си и бе подложена на огромен натиск, защото се осмели да шофира и да публикува видеото в YouTube. Има ги също и шейха Майса ал Тани, която подкрепя културни проекти в Катар, и министърката на външната търговия на ОАЕ шейха Лубна ал Касми, която обикаля света. По-късно през тази година в региона ще бъде открит и първият музей, посветен на постиженията на жените, пише The Economist.

Музеят на жените в Обединените арабски емирства е дело на Рафия Убайд Губаш, която е психиатър и бивш ректор на Arabian Gulf University, който има кампания за образование на жените. Целта на Губаш е да покаже на посетителите – местни, чужденци и туристи, че жените има повече власт и влияние отколкото изглежда. Тя също така иска да покаже на модерните емиратчани връзката с историята им. Триетажният музей е модерен – традиционни бижута висят от тавана в минималистични кутии, стари домашни инструменти са показвани редом до творби на млади артистки от ОАЕ.

За да реализира проекта си, Губаш отказва безплатна земя в квартал Бастакия в Дубай и предпочита да закупи място в Дейра, близо до старите пазари на емирството. Тя също така продава притежавани от нея търговски площи за около 4 милиона долара и планира да търси спонсори за проектите и изложбите си.

Експонатите в музея разказват истории на шейхките, които в миналото играят миротворчески роли или обвързват династии. Показани са и жени, които се превръщат в пионери на образованието и бизнеса, както и поети. Жените в емирствата днес могат да ходят на училище и да работят, което им дава финансова независимост.

Губаш коментира, че запознаването с историята в бързо развиващи се общества като ОАЕ не е просто добри отношения между поколенията, но и умствено полезно. "Тези, които пазят традициите си в отношението с модерността, ще бъдат по-здрави от тези, които премахват традициите си", обяснява тя. "Глобализацията е чадър, който да използваш в част от живота си, но не в целия си живот."

Говорейки за тежките години в Дубай по време на Втората световна война, когато мъжете прекарват по шест месеца в годината на лов за перли, тя пита: "Кой движеше обществото? Отскоро вече разбирате, но ние сме били зад вратата през цялото време."

Тя приема, че има двойнствено отношение към арабските жени. "Част от традицията е учтива към жените. Друга част обаче е много негативна. Тези, които не са образовани, познават само негативната част", казва Губаши. Днес жените с висше образование в ОАЕ са два пъти повече от мъжете.

Губаши също така иска да скъси дистанцията между неарабите и местните. "Тук чужденците са мнозинство. Те обаче не знаят нищо за нашето общество. Живеете с нас и не ни познавате."