Жертвите на наводненията в Русия достигнаха 144

Архив София

08-07-2012, 14:24

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Трагедията започна в петък вечер, когато върху селище района на Кубан е стоварии водно бедствие

Броят на загиналите при катастрофалното наводнение в района на Кубан в Южна Русия вчера достигна 144.

Това сочат данните на оперативния щаб на Министерството на вътрешните работи, цитирани от ИТАР-ТАСС и "Дневник".

Пет от жертвите са починали от токов удар.

Общо 205 души са потърсили медицинска помощ, в това число 48 деца. В болница са 77 души, сред които 13 непълнолетни, съобщават от оперативния щаб. Повечето жертви са от района на Кримск.

Трагедията започна в петък вечер, когато върху селището се е стоварило тройно бедствие. От една страна в рамките на няколко часа са паднали валежжи, които обичайно падат за 2-3 месеца. От друга, претоварената канализация е била залята от излязла от коритото река. От трета, по непотвърдени още данни е започнало изпускане на язовири в планината.

Утрешният понеделник е обявен за ден на траур в Краснодарска област. Отменени са и всички празненства по случай Деня на семейството, който се отбелязва днес в Русия.

На съвещание в Кримск президентът Владимир Путин, който посети района на бедствието с хеликоптер, възложи на местните власти да отделят необходимите средства, за да бъдат построени нови домове на мястото на разрушените къщи, "но на ново, по-безопасно място".

Руският патриарх Кирил ще отслужи днес в московския храм "Христос Спасител" молебен за здраве и панихида за упокоение за душите на загиналите.