Ден за размисъл в Румъния

Архив София

28-07-2012, 13:23

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Утре ще се проведе референдума за политическата съдба на Траян Бъсеску 

В Румъния приключва кампанията по референдума, който трябва да реши съдбата на отстранения от поста президент Траян Бъсеску.

Очаква се в допитването да участват 18 милиона избиратели, съобщава БНР. Референдумът в неделя ще е легитимен само ако в него участват 50% от имащите право на глас румънци. Така постанови Конституционният съд, чиито членове бяха назначавани от временно отстранения президент Траян Басеску. Това условие предопределя и тактиката и на управляващи, и на опозиция в последните дни. Демократ-либералите, партията на Басеску, пък и той самият призовават за бойкот на референдума. Верни негови кметове конфискуват лични документи, а собственици на облагодетелствани от него фирми заплашват с уволнение за участие във вота.

От друга страна, управляващите готвят изборен туризъм, увеличиха времето за гласуване, вадят компромати и апелират за гражданска ангажираност. Това са днешните рамки на неделното противопоставяне, а министърът на финансите заяви готовност и за нов кредит от Международния валутен фонд. До сега от там са заети близо 25 милиарда евро основно, за да се гарантират плащанията в бюджетната сфера.