Оставят басейна на Ванко 1, бил история (снимки)

Архив Пловдив

31-07-2012, 11:08

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Исус ще бди над новите стопани - чиновници

 

 

Община Пловдив ще даде на концесия панорамния седми етаж в хотела на Ванко 1 и басейна към него, научи ПловдивУтре. От понеделник започва разчистването на бившия хотел от излишни строителни материали и боклуци.

Тази сутрин архитектът на сградата, кметът Тотев и заместници бяха на място, за да умуват как зданието от хотел може да се превърне в административна сграда.

Общината е собственик на имота от 19 юли, когато областният управител Здравко Димитров предаде официално ключовете на кмета Тотев.

Това се случи само месец след като правителството одобри безвъзмездното прехвърляне на собствеността от държавата на местната администрация. За 30 дни обектът ще бъде изчистен и подготвен за заснемането на помещенията от архитект Невен Митев.

"Доволен съм, че сградата ще има нов живот", каза той за ПловдивУтре и допълни, че това е първият изцяло остъклен обект в Пловдив. Зданието е популярно и със статуята на Исус Христос, разперил ръце на панорамния последен етаж. Фигурата на Божия син е монтирана по идея на арх. Митев, скулптора и бащата на Ванко 1 - Петър Главчев.

Любопитна подробност е, че Исус има чисто практична цел - статуята е част от аспирацията на сградата. "Исус категорично остава. Не само защото служи за аспирация, но сме християнска държвава и нека не предизвикваме Господ с излишни действия", смята архитектът на хотела, който е и епархийски съветник в Пловдивска митрополия.

Пред кмета Тотев арх. Митев се ангажира проектът да е готов до ноември тази година. Ремонтните дейности ще стартират в началото на 2013-та г. Градоначалникът планира обектът да влезе в употреба до средата на следващата година. Другото лято там ще действа кметството на  район Източен. 

Недовършеният хотел ще бъде изцяло прекроен и направен така, че да е удобен на чиновниците.  Над 20 бани в отделните стаи ще бъдат премахнати, а много от стените, които не са носещи, ще се бутнат. Една от идеите на Тотев е служителите на администрацията да не са в отделни стаи, а в едно помещение, отделени само със стъкло.

„Така всеки един от тях ще наблюдава другия и няма да смеят да си губят времето и да не работят“, премисля кметът. Някои от министерствата така са решили въпроса с контрола на служителите си.

В бившия хотел на Ванко 1 освен район „Източен“ ще се настани и ОП „Общинска охрана“ и Центърът за мобилност към него, транспортната администрация, архив. Управниците са замислили на шестия най-просторен и светъл етаж да направят модерна конферентна зала.

„Всички служители ще са с тен, басейнът ще работи, ще има кафе на седмия етаж, а кметът на „Източен“ се уреди с най-хубавата сграда“, шегува се зам-кметът Александър Държиков, чиито подопечни предприятия ще бъдат настанени на 4-и и 5-и етаж. Предложението му всъщност е панорамният 7 етаж общината да даде на концесия. По думите му поддръжката на басейна е скъпо удоволствие и това може да се избие само от един добре работещ бар или кафе. „Няма да пипаме надписа в басейна „Ванко 1“. Това е история“, коментира кметът Тотев.

Припомняме, че по сметките на кмета проектът ще струва не повече от 20 000 лева, а цялостния ремонт ще излезе около 1.2 милиона лева. Средствата ще бъдат планирани в общинския бюджет за следващата финансова година.

Ванко 1 няколко пъти е преконструирал обекта. "Първоначално я направихме за офис сграда, но после Ванко реши, че ще бъде хотел", разказа арх. Митев. "Съседите от Moto Pfohe обаче спънаха процедурата, а след това започнаха делата срещу семейство Главчеви", допълни той.

Община Пловдив поиска от държавата бившия хотел на раппевеца след като обектът беше отнет от съда. Имотът е от 489 кв.м., с 456 кв.м. застроена площ (3100 кв.м. разгърната площ).

По време на проточилата се с години съдебна сага бе установено, че доходите на собственика Петър Главчев и фамилия не отговарят на направените разходи. През 2005 г. Петър Главчев бе осъден за трафик на момичета в Европа. Според проверяващите цената на хотела и имота на бул. „Шести септември” в Пловдив надхвърля в пъти приходите на Главчеви от 1981 до 2006 година.