КЗК: Няма картел при търговията с горива

Архив Бургас

30-07-2012, 14:51

Снимка:

БГНЕС

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Комисията също така е постановила решение, с което е установила, че "Лукойл България" ЕООД не е злоупотребило с господстващото си положение на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво.

"Лукойл България" ЕООД не е злоупотребило с господстващото си положение на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво, съобщи КЗК, предаде vesti.bg.

 КЗК даде срок от един месец и няма да глобява четирите от водещите компании за търговия с горива у нас по предяването твърдението за картел, става ясно от съобщение на комисията.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постанови решение, с което одобрява предложените от "Лукойл България" ЕООД,  "Ромпетрол България "АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД, и "ОМВ България" ООД задължения по реда на чл. 75 от ЗЗК, във връзка с предявените им твърдения за извършено нарушение, съобщиха от пресцентъра на комисията.

В съобщението се посочва, че поетите ангажименти целят възможно най-бързо и ефективно разрешаване на конкурентните проблеми и са адекватен и незабавен способ за предотвратяване на възможността за увреждане на конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво, произтичащи от установените практики за публично обявяване на цените на едро на горивата и използването на публично обявените цени на едро на "Лукойл България" ЕООД при последващо ценообразуване от основните участници на пазара.

КЗК е определила срок от 30 дни, след уведомяване на страните, за изпълнение на поетите задължения.

Комисията е прекратила производството доколкото вече не съществуват основания за неговото продължаване. Приетото решение ще способства за премахване на изкуствената прозрачност на пазара, наложена от посочените практики и улесняваща координиране между участниците на пазарите, като ще гарантира възстановяване на ефективните пазарни процеси и засилване на ценовата конкуренция, посочват от КЗК.

Комисията също така е постановила решение, с което е установила, че "Лукойл България" ЕООД не е злоупотребило с господстващото си положение на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво. КЗК е проучила търговските отношения на дружеството с клиенти на едро, като е обърнала особено внимание на политиката на дружеството по предоставяне на отстъпки, с цел да се установи дали представляват отстъпки за лоялност, които обвързват клиентите да купуват изключително от господстващото предприятие, като по този начин се постига затваряне на пазара.

Извършеният анализ е показал, че по време на разглеждания петгодишен период, предоставяните от "Лукойл България" ЕООД отстъпки не са довели до подобен ефект, за което е показателен и сравнително високия и увеличаващ се дял на вноса на горива.

КЗК е установила, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл Ейвиейшън България" ЕООД не са извършили нарушение по образуваното производство, което сочи, че дружествата притежават характеристиките на предприятия с господстващо положение на съответните пазари, тъй като те не са извършили злоупотреба с това положение, изразяваща се в необоснован отказ за доставка на авиационно гориво за летищата и авиопревозвачите на територията на България.