Пластичните операции: жена, по-жена, най-жена?

Архив София

30-07-2012, 15:26

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Психолозите казват, че съществува „пристрастяване към пластичната хирургия“.

Къде е границата между разкрасяването и кича?

В последните 20-ина години като мода - и проблем - сред млади и не толкова млади жени се налагат пластичните операции. Доколко обаче са нужни, зависи от специфичната ситуация. Тази статия не е за жени с фрапиращи проблеми. Жена, останала без гърда, дори трябва да има право на платична операция (стига да желае, разбира се), за да се почувства пълноценна. При други с неправилни пропорции на лицето или тялото също е оправдано. Но.. да искаш да станеш котка, кукла Барби или защото устните ти не са като на Анджелина Джоли? Дами, осъзнайте се!

Естествено, че е лично право на избор да правиш с тялото си това, което ти сам решиш за добре. Но за много жени днес пластичните операции се превръщат в обикновена процедура като ходенето на фризьор. Доколко това е полезно? Все по-млади момичета решават да си имплантират ненатурални продукти, за да променят формите си. Ако това по някакъв начин ги кара да се чувстват по-красиви - чудесно. Но, както винаги, и тук важи златната поговорка, че всичко, с което се прекалява, е вредно. Превръщането на процедурите за разкрасяване във нов вид наркомания е вече проблем.

Психолозите казват, че съществува „пристрастяване към пластичната хирургия“. Представата на някои хора за красивото се изкривява и те стигат до крайности в желанието си да променят външността си. В галерията са само част от хората, размили границата между естетично и прекалено.

По света има и фрапантни случаи с майки, които слагат ботокс на малките си дъщери, за да имат децата по-голям шанс да спечелят конкурс за красота. Кой би могъл да се усъмни, че този свят е побъркан?!

Според класация на сп. "Форбс" трите най-желани козметични процедури са липосукцията, ботокса и уголемяването на гърдите. В топ 10 попадат също прибирането на корем, корекция на клепачи и нос.



Така че, дами, преди да легнете "под ножа", за да станете... по-красиви? - замислете се и се опитайте да живеете в своята, истинска, натурална кожа. Защото красотата е състояние не само на тялото, но и на духа.