Skype вече ще дава данни за потребителите си на полицията

Архив София

29-07-2012, 19:41

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Въпреки упоритата съпротива на компанията срещу натиска, оказван й от самото й създаване през 2003 г. изглежда тя е склонила да започне да сътрудничи на полицията

Компанията Skype, предоставяща широка гама от интернет услуги за комуникация, готви сериозни промени в политиката си спрямо поверителността на личните данни на потребителите, съобщи британският в. "Индипендънт", предаде "Дневник".

Skype ще разреши на полицията и службите за сигурност в САЩ да отправя запитвания за информация за потребители на компанията. "Правоохранителните органи много пъти са се оплаквали, че при подслешване на телефонни разговори на предполагаеми наркобарони, педофили и терористи единият от двамата събеседници предлагал на другия "да минат на Скайп", след което възможността за подслушване отпадала", писа британското издание.

Въпреки упоритата съпротива на компанията срещу натиска, оказван й от самото й създаване през 2003 г. изглежда тя е склонила да започне да сътрудничи на полицията.

Системата на Skype по принцип гарантира недостъпност на трафика чрез добро кодиране на сигнала. Връзката се осъществява между два или повече компютъра, без да минава през централни сървъри, което е една от гаранциите за поверителността й, припомни "Индипендънт".

Неслучайно, по този начин контактуват множество политически дисиденти, журналисти и активисти по света. С промените Skype рискува да загуби част от позициите си на пазара на комуникациите, тъй като липсата на гаранцията за неприкосновеност на разговорите я приравнява на много други доставчици на канали за интернет комуникация, посочи вестникът.