Призовават Дейвид Камерън да затегне граничния контрол за граждани на ЕС

Архив София

29-07-2012, 09:58

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Може би ще се наложат някои промени в принципа на свободното движение на гражданите

Испания изиска „доказателство за доходи” от чужденци, които се надяват да живеят в страната, като превантивна мярка срещу икономическата криза.

Миналата нощ британските министри бяха подложени на натиск да затегнат граничния контрол за граждани на ЕС, след като Испания изиска „доказателство за доходи” от чужденци, които се надяват да живеят в страната. Този ход, предприет в отговор на икономическата криза в страната, и беше определен от депутат от Консервативната партия като нарушаващ ценения високо принцип на свободното движение на гражданите, и незабавно предизвика призиви към британския премиер Дейвид Камерън да предприеме по-строги мерки, пише "Дейли мейл", цитиран от ИА "Фокус".

Мадрид се надява да спести повече от 1 млрд. евро годишно като не допуска „икономически” имигранти от други държави от ЕС, включително и от Великобритания.

В нова министерска заповед, разпространена от испанското правителство на 9 юли, се посочва, че всеки гражданин на ЕС, живеещ в Испания в продължение на повече от три месеца, трябва да докаже, че няма да представлява финансова тежест за държавата, чрез представяне на трудов договор или документи, които потвърждават, че разполага с достатъчно средства, за да се издържа сам.
Ако те са безработни, трябва също да докажат, че имат здравна застраховка. В постановлението, което потенциално засяга хиляди британци, които търсят нов живот в тази страна, се заявява, че Испания ще приеме по-стриктна интерпретация на принципа за свободно движение.

Испанското правителство оправда мерките, като посочи член 7 от Директива на ЕС от 2004 г. за свободно движение, което разрешава на държавите-членки на ЕС да определят условията, които може да бъдат наложени на други граждани на ЕС от правителствата на страните членки при влизане в държавата.

В Обединеното кралство също е в сила такава разпоредба и министерството на вътрешните работи настоява, че изисква от гражданите на ЕС да не бъдат в прекомерна тежест върху публичните средства преди да им позволи да останат във Великобритания.

Въпреки това Фил Уулъс, който служи като министър на имиграцията между 2008 г. и 2010 г, заяви, че британските власти игнорират тяхното право да депортират граждани на ЕС и призова Великобритания да последва примера на Испания и да промени подхода си.