Нова схема на социалното министерство дава шанс на над 9 хил. безработни

Архив Бургас

26-07-2012, 16:39

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

За първи път по ОП „Развитие на човешките ресурси” се дава възможност на работодателите от реалния и публичния сектор да получат пълна субсидия за възнагражденията на всяко наето безработно лице.

Нова схема на министерството на труда и социалната политика ще даде шанс на над 9 хил. безработни. С реализацията на проекта се предвижда 10 000 души да получат посреднически услуги, от тях 9 000 да бъдат включени в обучение и заетост.

Очаква се 30% от наетите по програмата да запазят работното си място след приключването му.

Схемата е разработена от Агенцията по заетостта и стартира от 23-ти този месец. Финансира се от Европейския социален фонд. Бюджетът на програмата е 80 млн. лв., а срокът на изпълнение  2012-2014 г. Целта  е да се насърчат работодателите и да осигурят заетост на регистрирани безработни лица, като приоритетно се включват хора от уязвимите групи на пазара на труда: с ниска професионална квалификация и недостиг на умения; с ниско образование; от етническите малцинства и трайно безработни лица.

По данни на ресорното министерство ще се инвестира в знанията и уменията на наетите безработни, като по време на заетостта, чрез наставник им бъде осигурено обучение по ключови компетентности, необходими за адаптиране към условията на новата работа. В схемата могат да участват работодатели от реалния сектор, които разкриват работни места във всички сфери на икономиката, с изключение на дейности в селското, горското и рибното стопанство, и работодатели - общини (директно или чрез общински предприятия), и структури на държавната администрация, които заявяват работни места в осъществявани от тях дейности.

За първи път по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” се дава възможност на работодателите от реалния и публичния сектор да получат пълна субсидия за възнагражденията на всяко наето безработно лице. Периодът е от 6 до 12 месеца. За работодателите от реалния сектор тя е в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професия, а за работодателите от публичния сектор – 380 лв.

Освен заплатите и осигуровките, ще се стимулират наставниците. Те ще получават за период от шест месеца 50% от минималната работна заплата. Работодателите осигуряват по един наставник от своя персонал на всеки десет наети по схемата лица.