Христо Мутафчиев се завръща на сцената като Стамболов

Архив Бургас

26-07-2012, 15:13

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Преди две години актьорът преживя инсулт

Христо Мутафчиев се завръща с гръм и трясък в театъра. Ролята му също е впечатляваща. Той ще изиграе Стефан Стамболов, съобщи самият Мутафчиев пред в. „Монитор”.

Шефът на Съюза на артистите е избрал една от най-новите пиеси на Стефан Цанев – „Духът на поета”, за да се изправи отново пред публиката, след като преди две години изкара инсулт.

Драматургичният текст е съвсем пресен. Това е едната от двете пиеси, които Стефан Цанев включи в новата си книга „Духът на поета – смешна трагедия/ Деца на света – тъжна комедия”, излязла от печат преди броени месеци. Режисьор на новия спектакъл е Маргарита Младенова.

Репетициите започват през октомври и пиесата ще се играе на Камерна сцена. Определят жанра на „Духът на поета” като „смешна трагедия”. Пиесата е написана като диалог между Захари Стоянов и Стефан Стамболов, които се чудят какво да правят с духа на Ботев. Причината е слухът, че революционерът всъщност не е загинал, а идеалите му за свобода мъчат новите управници. Темата е особено актуална, смята Стефан Цанев, защото показва как борците за свобода лесно се превръщат в новите диктатори.

В образа на Захари Стоянов ще влезе Валентин Танев.