Ал-Кайда обеща удар в “самото сърце” на САЩ

Архив Пловдив

25-07-2012, 07:03

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Най-голяма опасност от акции на терористите било минирането на автомобили по Таймс Скуеър в Ню Йорк

Лидерът на “Ал-Кайда” Абу Барк ал-Багдади разпространи видеозапис, в който той предупреждава САЩ за грандиозна терористична атака “в сърцето” на страната “Съвсем скоро ще ударим в самото сърце на вашата страна, защото нашата война с вас тъкмо започва. Бойците ни ще чакат още много малко”, - заяви лидерът на групировката.

Обръщайки се към властите на САЩ, той каза: “Аллах ще ви накаже, заради войната против мюсюлманите. Муджахидините вече са по следите на бягащата ви армия, наказанието им ще бъде толкова жестоко, колкото наказанието, с което ви дари Усама”.

Представителите на Федералната служба по безопасност в Ню Йорк заявиха пред NBC, че “Ал-Кайда” не веднъж са разпространявали заплахи за терористични актове в САЩ, но лидерите на групировката винаги са блъфирали. Питър Доналд от ФБР в Ню Йорк е уверен, че в най-близко време опасност за града не се очаква.

По думите на официалните представители на спецслужбите, най-голяма опасност от акции на терористите в града след атаката над Световния търговски център през 2011 г. било минирането на автомобили по Таймс Скуеър през 2010 г.

През 2005 г. терористите съобщиха за скрита в детска количка бомба на една от станциите на ню-йоркското метро. Ал-Багдади стана лидер на “Ал-Кайда” в Ирак през 2010 г., пише NBC. Като допълнение към предупреждението за атаки на територията на САЩ, ал-Багдади дори каза, че има намерение да увеличи количеството на терористични актове на иракска земя.