Сешоарът харчи ток колкото бойлер

Архив Бургас

24-07-2012, 09:27

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Готвенето харчи около 300 лв., а крушките вкъщи - близо 90 лв.

Всеки знае колко струва новата му пералня, телевизор, компютър или печка, но обръщате ли внимание на парите, които "изтичат" с тяхното използване?

Не случайно България е на едно от последните места по енергийна ефективност в ЕС, тоест разхищаването на електроенергия на глава от населението е най-голямо, съобщава "Труд".

Даваме ли си сметка или не, но с новите цени на тока от 1 юли, годишно ще плащаме около 300 лв., за да си сготвим, между 65 и 77 лв., за да се изперем, а за телевизор, компютър и слушане на радио отива още около стотачка.

Сред най-големите пера в разходите на ток остават хладилниците, фризерите и бойлерите. Годишно за тях ще отиват в най-добрия случай около 600 лв. ако ги използваме редовно.

Електрическите крушки също не са за подценяване - ако разполагаме с 10 класически крушки по 60 вата, годишно ще трябва да плащаме за тях 87,6 лв. за ток. В случай че преминем на енергоспестяващи, може да се разминем със сметка от 22 лв. Но те са по-чувствителни - не бива да ги включваме и изключваме често, защото бързо се изхабяват, а освен това трябва да имаме и много стабилно напрежение на тока, за да не изгарят.

Как се смята?

Сега 1 квтч ток през деня струва между 0,199 лв. за клиентите в Западна България до 0,21 лв. за абонатите в Североизточна. Нощните тарифи са съответно 0,14 лв. и 0,13 лв. с ДДС. По данни на компаниите за доставка на ток битовите клиенти консумират над две трети от електроенергията през деня.

Всеки уред има оказана мощност или средна годишна консумация на ток. В случай че има мощност, обикновено тя е във ватове и за да се изчисли колко струва енергията, използвана от телевизора на час, ватовете трябва да се превърнат в киловати (числото се разделя на 1000) и да се умножат по цената на тока. За икономични се считат уреди с мощност под 100 вата, а неефективните са над 1000 вата.

Средната годишна консумация на един хладилник с две крила е около 518 квтч, което в пари ни струва 103,6 лв. Средно голям хладилник с фризер харчи годишно ток за 78 лв. Сметките са за уреди от енергиен клас А+. Ако хладилникът е от категория А++, потребяваният от него ток ще падне с 10%.

Друг уред, който се използва целогодишно, без да бъде спиран, е фризерът. Няма голямо значение дали той е вертикален или тип "ракла" - консумацията му е за около 50 лв. на година. Харчи по-малко от хладилника, защото се отваря по-рядко и не използва повече ток за стабилизиране на температурата.

Сешоарът и болерът

Мощността на стандартен бойлер от 80 литра е 2 квт, а използването му струва 0,40 лв./час. На пръв поглед сумата е малка, но годишната консумация може да стигне 102 лв., ако се използва два часа дневно. Подобна мощност имат и някои от модерните сешоари.

"Най-скъпият" уред остава печката. Използването излиза 300-400 лв. годишно, ако на ден се готвят по две ястия. Сваряването на кафе на котлона, вместо в кафемашина или кафеварка, също вдига сметките за ток. Разходите от печката може да се стопят с 10%, ако котлоните се изключват 10 минути преди края на готвенето и ако фурната не се загрява предварително.

Токът за пералнята пък струва 55 лв. на година, ако се пуска 4 пъти седмично. Ако има и сушилня, сметката скача двойно. При купуването на пералня трябва внимателно да се четат етикетите за енергийна ефективност. Възможно е пералнята да е клас А, а центрофугата или сушилнята - клас В или по-нисък, което означава, че харчи повече ток.

Гледането на телевизия, слушането на музика и сърфирането в интернет струват около 100 лв. годишно. Колкото по-голям е телевизорът, толкова повече ток използва. В режим "stand by" компютърът, телевизорът и стереоуредбата хабят годишно около 262 квтч ток или 52,4 лв. Това означава, че дори когато не ги ползваме, харчим ток.

Ако използвате нови уреди, може да намалите потреблението на ток с до 30% годишно. Първоначалната инвестиция ще е голяма, но тя се изплаща за три години от спестените пари за сметки. Така че на четвъртата спокойно може да си подарите четиридневна почивка в спа или морски курорт.