"Moody's" свали рейтинга на Германия, Холандия и Люксембург

Архив София

24-07-2012, 11:09

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Причина е нарастващата несигурност около дълговата криза в Европа и възможността тези силни икономики да бъдат принудени да окажат помощ на Испания или Италия

Рейтинговата агенция "Moody's" понижи перспективата по кредитния рейтинг на Германия, Холандия и Люксембург, като се позова на нарастващата несигурност около дълговата криза в Европа и възможността тези силни икономики да бъдат принудени да окажат помощ на Испания или Италия.

Агенцията понижава перспективата си от "стабилна" на "отрицателна" за трите страни с рейтинг ААА. Засилващата се вероятност Гърция да излезе от еврозоната задълбочава кризата, съобщава БНР.

Германия ще продължи да играе ролята на котва на стабилността в еврозоната, се посочва в изявление на германското министерство на финансите, разпространено след решението на "Moody's":

В германската реакция се посочва, че оценката на кредитната агенция изтъква "най-вече краткосрочните рискове, докато перспективите за стабилизиране в дългосрочна перспектива не се споменават". "Германия ще направи всичко заедно с партньорите си, за да преодолее възможно най-бързо европейската дългова криза."

На международните финансови пазари доверието в Германия е силно. Това отразяват ниските лихви по рефинансирането на германските държавни облигации, допълват от министерството.