Истината за отдел “Убийства” на ЦРУ

Архив Пловдив

24-07-2012, 12:05

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Скоро след терористичния акт президентът Буш даде на ЦРУ разрешението си за създаване на абсолютно секретен отдел за търсене и унищожение на бойците от “Ал-Кайда”

Федералното разследване показа, че Енрике Прадо е замесен в седем убийства, докато е изпълнявал служебните си задължения, когато Америка отдаде изпълнението на тайните си убийства на частна фирма, пише американското издание "The Atlantic ".

Това беше една от най-големите тайни след 11 септември. Скоро след терористичния акт президентът Буш даде на ЦРУ разрешението си за създаване на абсолютно секретен отдел за търсене и унищожение на бойците от “Ал-Кайда”. Програмата е държана в тайна от американския Конгрес в продължение на седем години.

А когато Леон Панета разказа за нея на законодателите през 2009 г., той фактически разкри, че ЦРУ е наело частната охранителна фирма Blackwater за съдействие в осъществяването на програмата.

„Това беше историческа крачка“, казва журналистът Ейън Райт, притежател на две награди на сп. National и автор на книгата «Generation Kill» (Поколение на убийци). „Явно американското правителство е възложило на частна фирма тайните поръчкови убийства“.

Това е цитат от електронната версия на книгата му «How to Get Away With Murder in America» (Как безнаказано да се извършват убийства в Америка). По-нататък Райт отбелязва, че “в миналото президентът и Конгресът са осъществявали все пак някакъв контрол над ЦРУ. Президентът Буш обачеп прекрати този контрол и предаде на ЦРУ изключителните си разпореждания по отношение на това кой да бъде убит. Извеждайки се от процеса на приемане на решения, президентът дистанцира себе си и цялата избирателна власт от отговорността по случаите – ако някоя мисия се провалеше, ако се разбереше, че тя е противозаконна.. Когато ЦРУ предаде отдела си за поръчкови убийства на Blackwater, то продължи същата тенденция. Сътрудниците в управлението повече не участваха в най-жестоките операции и не бяха свидетели на всичко това. Ако ЦРУ осъществяваше макар и малък контрол над Blackwater, то би се ограничило със запознаване на отчетите на компанията за проведените операции. Отдавайки подобни операции на частна фирма срещу възнаграждение, ЦРУ получи възможност да похищава и убива хора, и никой в държавата не носеше за това отговорност. Това не е нова информация, макар да ми се струва, че много хора, прочитайки статията, ще чуят за събитията за първи път“, продължава авторът на статията Конър Фридерсдорф.

Не е ли странно всичко това?

Книгата на Райт разказва за Енрике Прадо – високопоставен сътрудник на ЦРУ, станал сътрудник и на Blackwater. Този човек е ръководел отделите за поръчкови убийства, както в ЦРУ, така и в новата компания. На кого беше поверена огромната отговорност? Съгласно резултатите от разследването на Райт, федералната група за борба с организираната престъпност, работеща в базата на полицейското управление в Маями, е открила, че Прадо е бил съпричастен към седем убийства, осъществени по времето, когато той е работил като телохранител при нарко-бос. В същото време ЦРУ заявява, че е невъзможно той да бъде разпитан, и разследването е приключено. Той така и не е арестуван, нито разпитан.

В тази история има много интересни неща – в книгата на Райт от почти 50 страници – има един прелюбопитен момент:

“Отчетът за работата на Прадо в Blackwater не дава никакви указания за това, че сътрудниците на фирмата са убивали който и да е по заповед на ЦРУ. Но аз разговарях с тез хора, и те твърдят, че са убивали. Двама от сътрудниците на Blackwater ми разказаха, че с убийства в Афганистан са започнали да се занимават още през 2008 г. Те твърдят, че са участвали в следните операции – един имал второстепенна роля, а другият “реално натискал спусъка”. Сътрудниците, с които разговарях през 2009 и 2010 г., са работили в миналото в специалните части. Те не са изпитвали някакви смущения по повод работата си, макар да са се съмнявали в законността на участието на Blackwater.

По думите на този, който “реално натискал спусъка”, двамата агенти са били избрани за операциите, защото били американци от мексикански произход, и по-тъмният цвят на кожата им позволявал лесно да се сливат с афганистанското население. Първата им описана мисия била осъществена през 2008 г. Двамата наемници  три седмици тренирали извън Кабул, за да си изработят навик да ходят боси, както ходят афганците, и да носят под куртката оръжие. Задачата им се заключавала в следното: да влезнат в пазара и да убият човек, който бил в камион-пикап, чиято фотография им била дадена от пратеник на ЦРУ. По думите на сътрудника на Blackwater, задачата била изпълнена успешно, а след това започнали друга операция. Разказът на този сътрудник не се вписва напълно в другите оценки за дейността на отдела на Прадо в Blackwater. В електронното си писмо, чието копие е предадено на Times, Прадо пише, че отделът не е изпращал американци за извършване на убийства. Нещо повече, два източника на ЦРУ твърдят, че сътрудниците, с които съм разговарял, са лъгали. Както казва един от тях, “тези момчета са охранители, мечтаещи си да заприличат на Рамбо”.

Попитах един от бившите полковници на ВВС Ед ОКонъл, който работи като анализатор в корпорация RAND и притежава богат разузнавателен опит в Афганистан. Помолих го да направи оценка на сътрудниците. Той отначало заяви, че това е “фантасмагорично парче лайно”. Но след година, провеждайки през 2011 г. изследователска мисия в Афганистан от името на фирмата си Alternative Strategies Institute, ОКонъл промени оценката си. Той ми каза: “Излиза, че Вашите източници са прави. Частните наемници убиват хора по заповед на ЦРУ, като луди”, завършва изданието.