Държавата се отказа от обвиненията за картел срещу хипермаркетите

Архив Пловдив

24-07-2012, 09:28

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Търговски вериги вече са представили предложения за добро поведение, към които да се придържат занапред

Държавата реши да приключи спора - има ли заговор на големите хипермаркети срещу малките им доставчици, с компромисно решение, пише в. "Сега".

Комисията за защита на конкуренцията обяви, че ще прекрати разследването срещу 6 търговски вериги по съмнения за картел, а компаниите на свой ред ще трябва да вземат мерки за "възстановяване на конкуренцията на пазара". От акта на КЗК излиза, че нарушение няма, но все пак мерки са необходими.

КЗК, която се занимаваше с казуса цели 3 години, успя да установи, че "Метро", "Билла", "Кауфланд", "Хит", "Максима" и "Пикадили" са съгласували помежду си определянето на отстъпките и размера на таксите за достъп до търговските площи. Големите търговци бяха обвинени, че притискат ценово своите доставчици, като налагат една и съща политика на промоции - например такса за рожден ден на веригата. В решението, обявено вчера, комисията по конкуренцията обаче не е толкова категорична за нарушенията и силно е смекчила тона. "Анализът показва, че няма наличие на картелно споразумение, но клаузите в договорите могат да доведат до такова", обясниха за "Сега" от КЗК. Антимонополният орган преценил, че няма как да глоби хипермаркетите само заради предпоставки за нарушения. Странното е, че въпреки твърдението за липса на нарушения КЗК дава възможност на веригите да се поправят. "Това, което прави комисията, е неутрализиране на опасността", разясниха от КЗК.

Самите търговски вериги вече са представили предложения за "добро поведение", към които да се придържат занапред - например да премахнат проблемните клаузи в договорите и в общите условия към доставчиците, стана ясно вчера.

От "Метро" обещали на КЗК да не задължават доставчиците си да предоставят по-благоприятни ценови условия. Ще отпадне и изискването да не предлагат на промоция един и същ продукт и в други магазини. "Билла" също трябва да премахне задължението на доставчиците да продават стоките си на възможно най-ниските фактурни цени. И "Билла" няма да пречи на доставчиците си да участват в акции на други търговски вериги за периода, в който се провежда акция на "Билла". "Кауфланд" няма да задължава производителите на стоки да разкриват своите нетни доставни цени, уговорени с други вериги, и ще се откаже от клаузата "най-облагодетелстван клиент" в договорите си.

КЗК е дала график, по който всяка от веригите да изготви и представи на КЗК новите редакции на съответните договори, както и срокове за въвеждане на тези условия в отношенията си с доставчиците.