Докторите от Горна Оряховица: Ще съдим държавата

Архив Бургас

23-07-2012, 08:25

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Грандиозният скандал срещу докторите Димитър Сотиров, Стефан Лазаров, Катя Гецова и колегата им Михаил Милатович избухна на 1 декември 2010 г. Тогава четиримата бяха задържани заради смъртта на бебето на ученичката Боряна Георгиева (17 г.).

"Много си изпатихме от злостните клевети, които се изсипаха върху нас. Пред цяла България бяхме наречени "убийци". Поболяхме се, загубихме самочувствието си на специалисти."

Това споделят с неохота акушер-гинеколозите от Горна Оряховица, които преди 2 години бяха арестувани по подозрения, че умишлено са умъртвили бебе, пише в. Труд. 

Грандиозният скандал срещу докторите Димитър Сотиров, Стефан Лазаров, Катя Гецова и колегата им Михаил Милатович избухна на 1 декември 2010 г. Тогава четиримата бяха задържани заради смъртта на бебето на ученичката Боряна Георгиева (17 г.).

Присъда от парламента

Недоносеното пеленаче бе открито мъртво в болничен фризер, а срещу медиците започна разследване, че бавно и мъчително са го умъртвили. Оказа се, че телефонните разговори на лекарите са били подслушвани. Вътрешният министър Цветан Цветанов излезе на парламентарната трибуна и прочете СРС-та с разговори на лекарите, а накрая заключи: "Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс."

Окръжната прокуратура във Велико Търново разпореди петорна съдебномедицинска експертиза. Тя доказа, че бебето е било мъртвородено и на практика оневини лекарите. Окръжните обвинители не се задоволиха с тези резултати и поставиха нови 10 въпроса на вещите лица. Ангажирани бяха 9 светила в медицината, които след година умуване вече са написали становището си. Засега то е известно само на наблюдаващите прокурори Светослав Калчев и Румяна Ирманова.

"Прокуратурата има принципна позиция за всяко дело. Това важи особено за случая с лекарите от Горна Оряховица, коментира говорителката на прокуратурата г-жа Ирманова. - Нямаме за цел да изкарваме хората с бели престилки престъпници. Уважаваме лекарското съсловие. Получихме експертизата преди дни. Заключението е обемисто, трябва да се изчете, да се обмислят детайлите и тогава ще се произнесем с постановление."

Според информирани новата експертиза напълно потвърждавала първата и оневинявала лекарите. Осем от деветимата специалисти са подписали експертното заключение. Деветият е изпратил писмо, че вече е изразил своето становище на по-ранен етап от разследването. В петък обвинението е върнало заключението на експертите, за да приложат становището и на последния, девети член на екипа експерти. 
"Доокомплектоването на документацията ще отнеме още месец-два. Прокуратурата търси повод да протака", коментираха юристи.

След ареста на четиримата лекари в прокуратурата в Търново бе образувано дело срещу неизвестен извършител. Самите лекари прекараха в килия само 24 часа. После ги пуснаха, без да им повдигат обвинения. Те твърдят, че не са извършили убийство, тъй като плодът не е бил оформен човешки индивид и бил мъртвороден.
"Докторите се въздържат да говорят публично, докато прокуратурата се произнесе. Страхуват се, че може да им бъде скалъпено ново обвинение под политически натиск. Когато всичко приключи, медиците ще съдят държавата за причинените им морални и материални вреди", каза адвокат Дечо Дечев, защитник на д-р Сотиров.

Антимафиот на съд

Случаят с бебето от фризера се помни и с още един скандал. През март 2011 г. зад решетките се озова шефът на антимафиотите в Търново Орлин Тодоров, който ръководеше операцията срещу медиците. 
Минути след арестите в медиите изтече информация, че били подслушвани телефоните на болничния шеф д-р Миролюб Кожухаров и на тогавашния кмет на железничарския град инж. Йордан Михтиев. Благодарение на СРС-тата ченгетата се натъкнали на случая с убитото - според тях - бебе. Запознати твърдят, че огласяването на тези данни провалило друго важно дело. Разследващите посочиха, че виновен е Орлин Тодоров. Антимафиотът прекара 1 г. в килия, а наесен се очаква да застане пред съда.

Фиаско за "Бебе-2"

Междувременно с пълно фиаско за МВР и прокуратурата завърши сагата с т. нар. случай Бебе-2. Трима от уличените от Цветанов лекари за "бебето от фризера" застанаха на подсъдимата скамейка за смъртта на друго пеленаче. Става дума за докторите Катя Гецова, Димитър Сотиров и Стефан Лазаров. Те бяха обвинени за лекарска немарливост по случай от 2009 г. Стела Добрева от Дебелец загубила детето си 12 дни след раждането в болницата в Горна Оряховица. Синът се родил 1800 грама. Състоянието му се влошило, повикани били специалисти от Велико Търново, но малкият издъхнал в ръцете им.

Делото започна в Окръжния съд в Габрово. Прокурорът Николай Илиев сам поиска оправдателна присъда за акушер-гинеколозите и съдът ги оправда.