Ърнест Хемингуей в 10 цитата

Архив Пловдив

23-07-2012, 17:40

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Преди дни светът отбеляза рождения ден на американския писател 

Ърнест Хемингуей, американски журналист и писател, е роден в Оук Парк, щата Илинойс, на 21 юли 1899 г. Започва кариерата си като репортер във в. «Kansas City Star» на 17 години. Когато САЩ влизат в I световна война, Хемингуей напуска работа и заминава като доброволец в италианската армия като шофьор на Червения кръст. Скоро след пристигането си на фронта той е сериозно ранен и се връща вкъщи. Романът “Сбогом на оръжията!” (1929 г.) написва на база личните си впечатления от войната. След завършване на войната Хемингуей продължава работата си на журналист-международник. През 20-те години той се присъединява към групата на американските емигранти, живеещи в Париж, които после описва в книгата си “И изгрява слънце” (1926 г.). Най-впечатляващ и значителен е романът на Хемингуей “За кого бие камбаната” (1940 г.), основан на личния журналистически опит около преживяванията му в Испания по време на Гражданската война. После, живеейки в Куба, Хемингуей написва повестта “Старецът и морето” (1952 г.) – разказ за стар рибар, започнал схватка с гигантска риба. Това е и най-четеното му произведение. През 1954 г. Хемингуей получава Нобелова награда по литература. За целия си живот той написва седем романа, шест сборника с разкази и две публицистични произведения, пише американското издание "Christian Science Monitor".

Истинското благородство

“Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си “Аз”.

Пътешествието

“Добре е, когато пътешественикът има крайна цел. Но в края на краищата важно се оказва самото пътешествие”.

Безпокойство

“Ако изпитваш безпокойство по малко всеки ден – ще изгубиш сума ти години. Ако нещо не върви не така, както трябва, поправи го, ако можеш. Но се научи да не се безпокоиш. Безпокойството с нищо няма да ти помогне”.

Умението да се слуша

“Обичам да слушам. Слушайки внимателно, научавам много. Много хора никога не слушат”.

Писателският труд

“Ако писателят добре знае това, за което пише, той може да изпусне много от това, което знае. Величавостта на движението на айсберга е в това, че той само в една осма от общата си част се извисява над повърхността на водата”.

Храброст

“Храбростта – това е благородство в трудна ситуация”.

Хумор

“Човек трябва до дъното на душата си да се настрада, за да напише истински смешна книга”.

Живот

“Животът на всеки човек завършва еднакво. Един човек се отличава от друг само по това как е живял и като какъв е умрял”.

Добрите книги

“Всички добри книги имат едно общо свойство – това, за което се разказва в тях, изглежда по-достоверно, отколкото реалността”.

Днес

“Днес – това е само един от дните, които трябва да изживеем. Но какво ще се случи в бъдещите дни, това ще зависи само от това, което направим днес”.