Заплашва ни кибертероризъм!

Архив София

21-07-2012, 16:30

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Кибертероризмът може да доведе до огромни физически жертви. Приближаваме границата, когато компютърната мишка ще смени автомата Калашников. Управлението на всички самолети е в киберпространството, всички влакове стрели, всички транспортни средства, всички банки, икономиките на държавите. Всичко това все повече и повече става цел за кибертероризъм

Опасността от кибертероризма непрекъснато нараства.

 

Това каза ген. Тодор Бояджиев, специалист по въпросите на сигурността и бивш заместник-началник на Българското разузнаване, цитиран от "Фокус".

Според ген. Бояджиев кибертероризмът може да доведе до огромни физически жертви. Приближаваме границата, когато компютърната мишка ще смени автомата Калашников. Управлението на всички самолети е в киберпространството, всички влакове стрели, всички транспортни средства, всички банки, икономиките на държавите. Всичко това все повече и повече става цел за кибертероризъм. Могат да се случат страшни неща преди да са взети адекватните мерки”, посочи ген. Тодор Бояджиев. По думите му обществото също трябва да знае за рисковете, които ни грозят. „Потенциалната опасност нараства по-бързо, отколкото готовността ни да реагираме адекватно и предварително, а не когато злото се случи”, заяви Бояджиев.
Според него след като вече има терористичен акт, не могат да се изключат бъдещи терористични заплахи у нас. „И преди акта не е трябвало да се изключва тази възможност, и след акта. Не искам да се всява паника. Естествено е всички да са наясно, че мерките за сигурност ще се повишат. Това е ясно и на тези, които стоят зад този акт и очевидно ще търсят други меки цели и територии, където да нанесат следващия си удар”, добави ген. Бояджиев. По думите му особено опасното днес е, че с акциите си тероризмът казва: „За нас няма граници”. „Очевидно на тази тотална заплаха трябва да се отговори по възможно най-адекватен и тотален начин”, каза още ген. Тодор Бояджиев.