Пентагонът скъса с Русия

Архив Пловдив

21-07-2012, 12:17

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Преди седмица Министерство на отбраната на САЩ обяви договор с «Рособоронэкспорт» за доставката на Ми-17 за $ 171 млн.

Американските законодатели почти единодушно гласуваха за прекратяване на сътрудничеството между Пентагона и една от най-големите руски отбранителни компании. По време на гласуването един конгресмен заяви, че

Аргументът - не е приемливо да си сътрудничат с търговци на смърт, които доставят оръжие на Сирия, пише френското издание "AFP".

За приемането на поправката са гласували 407 конгресмена, против – само пет.

Авторът на поправката, конгресмен-демократът Джим Моран жестоко критикува Пентагона, заради договора с държавния търговец на оръжие, компанията «Рособоронэкспорт», която, според думите му, продава миномети, снайперистки винтовки и въртолети на режима на сирийския президент Башар Асад.

Миналата седмица Пентагонът обяви за договор с «Рособоронэкспорт» за доставката на въртолети Ми-17. Общата сума е 171 милиона долара. Въртолетите са предназначени за използване от силите на безопасността в Афганистан след излизането на американските войски. Заедно с последната поръчка, общото количество на получените машини е 33 броя.

“За САЩ е повече от неприемливо да работи с компания, която въоръжава деспотичния сирийски режим”, заяви Моран. „Длъжни сме да се разграничим от тези, които са търговци на смърт”, в противен случай нашето осъждане на сирийския режим ще звучи фалшиво”.

«Рособоронэкспорт» е единствената руска компания за експорт на оръжие. През юни представители на компанията заявиха, че всички доставки на оръжие отговарят на изискванията на Съвета за безопасност към ООН.

Моран е опитен конгресмен от щата Вирджиния, където са базирани голямо количество американски компании, имащи оръжейни договори с правителството, продължава изданието.

В подкрепа на поправката беше и конгресмен-демократа Роза ДеЛауро от щата Кънектикът, където е базиран най-крупният американски производител на въртолети Sikorsky Aircraft Corp.

Сенаторът-републиканец Джон Корнин, който през юни изпрати на министъра на отбраната Леон Панета писмо с настояване да се проведе одиторска проверка по договора с Пентагона, обвини администрацията на Обама в неспособност да застане против руските интереси по отношение на оръжейните доставки.

“Отказът на Пентагона да търси алтернативи на «Рособоронэкспорту» циментира абсолютния разрив между обявената от президента политика за Сирия и нашите действия зад граница”, написа сенаторът.

Пентагонът закупи руските Ми-17 отчасти във връзка с това, че афганистанските военни са запознати с тези въртолети, а когато силите на САЩ напуснат Афганистан през 2014 г., да се обслужва руското оборудване ще бъде значително по-лесно, отколкото американското, завършва изданието.